Съмнения за режисирани обиски в разследването на групата за отвличания

Повечето поемни лица по делото "Наглите" се оказаха работещи в МВР

Курсанти в полицейската академия, електротехник и чистачка в ГДБОП карани по адреси със служебни коли

Снимка: БГНЕС

Сериозни съмнения за режисирани обиски на т. нар. "къщи на ужасите", където прокуратурата твърди, че групата за отвличания "Наглите" е държала похитените, се появиха в самия край на делото срещу деветимата подсъдими.

Повод за това станаха показанията на няколко поемни лица, присъствали на въпросните претърсвания, призовани от съда след изричното настояване от страна на защитата. Оказа се, че става въпрос за две бивши курсантки в Академията на МВР, електротехник и чистачка в ГДБОП, както и за един надзирател от Перник.

Пряката професионална обвързаност на поемните лица с разследващите органи логично предизвика язвителни и иронични коментари от страна на защитата, тъй като според член 137, алинея 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) "поемните лица се избират от органа, извършващ съответното действие по разследването, между лица, които нямат друго процесуално качество и не са заинтересовани от изхода на делото".

Макар че съмненията, че хората, извикани да наблюдават обиските на полицията, не са били безпристрастни, не могат да се докажат само от обстоятелството, че са в трудово-правни отношения с МВР, този факт може да се превърне в спънка за прокуратурата да защити обвинителната си теза, ако адвокатите открият несъответствия сред доказателствата от къщите или нарушения при изземването им.

Пернишкият надзирател Сергей Сергиев, присъствал на обиск на адрес в брезнишкото село Гоз, бе разпитан пръв, като неговата поява всъщност предизвика най-малкото недоумение сред присъстващите в залата юристи. Последваха показанията на Мария Георгиева, поемно лице на претърсването на къща във Вакарел, която призна пред магистратите, че тогава е учила в академията, а сега работи като разследващ полицай.

"Бях в академията и началникът на курса ме извика. Има такава практика", заяви Георгиева с уточнението, че нейна колежка от курса също е била привикана, за да стане поемно лице, и двете са откарани на адресите със служебна кола. Нито Сергиев, нито Георгиева били забелязали нещо нередно при обиските.

Следващият разпитан – Петър Василев, наблюдавал претърсването на къща в Малинова долина, първоначално остави впечатление, че ще "разчупи" тази тенденция, заявявайки, че работи като електротехник. Последва обаче въпрос от защитата: "Къде работите като електротехник?". А отговорът предизвика нова вълна от коментари в залата: "В ГДБОП!"

Василев също се оказа откаран със служебен автомобил до мястото, като свидетелят побърза да уточни, че не възприел посочването му като поемно лице за разпореждане, макар че на въпросния адрес видял директора си и зам.-главния прокурор Бойко Найденов. По думите му обискът минал по правилата, като високопоставените разследващи не били забелязани в къщата преди поемните лица.

След Василев в залата бе повикана Емилия Масалска, която, макар и чистачка, се оказа колежка на електротехника в службата за борба с организираната престъпност. Тя също не бе забелязала нещо съмнително в действията на полицията, като успя да си спомни, че при обиска е бил открит кичур коса от "момчето Румен", визирайки отвлечения син на правешкия бизнесмен Румен Гунински – Румен Гунински-младши.

Делото срещу Прокопи Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров – Гребеца, Павел Петков – Павката, Цветозар Славчев – Църо, Кирил Кирилов – Монтанския и братята Радослав и Митко Лебешковски продължава с разпит на още поемни лица, като се очаква в следващите заседания подсъдимите да дадат обяснения и да се премине към четене на пледоарии и присъда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?