Повечето руснаци не се страхуват от Covid и не искат да се ваксинират

Повечето руснаци не се страхуват от Covid и не искат да се ваксинират

По-голямата част от руснаците не се страхуват от коронавируса и не искат да се ваксинират срещу причиняваното от него заболяване. Това показва проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че сондажът е показателен за трудностите пред стратегията за желаното от президента Владимир Путин масово ваксиниране на руснаците.

62 процента от участниците в анкетата, проведена миналия месец от института "Левада", не искат да си поставят руската ваксина Спутник V. Препаратът играе водеща роля във ваксинационната стратегия на Русия, която го използва и за външнополитически цели.

Делът на нежелаещите да се ваксинират е същият като в подобно проучване през февруари. За сметка на това желаещите са намалели с 4 процента - от 30 на 26 на сто. Една десета от анкетираните са казали, че вече са ваксинирани.

Мнозинството от респондентите (56 процента) са заявили, че не се страхуват от болестта. Делът на руснаците на такава позиция е бил същият през февруари, но много по-нисък през декември - 41 на сто.

Ваксинационната кампания в Русия изостава, въпреки че тя е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави и първа одобри ваксина - още през август миналата година. Населението остава недоверчиво, въпреки кампанията за популяризиране на ваксинацията и призивите на президента, който се ваксинира, макар и далеч от камерите, отбелязва АФП.

Путин обяви, че иска до есента да бъде изграден колективен имунитет в страната, като бъдат ваксинирани 70 процента от нейните жители.

До момента в Русия, с население от над 146 милиона души, са напълно ваксинирани близо 10 милиона човека. 14 милиона руснаци са получили първа доза ваксина.

По данни на държавната статистическа служба Росстат смъртните случаи в страната, свързани с коронавируса, са около 250 хиляди.

Споделяне

Още от Коронавирус