Повечето шотландци искат независимост

Повечето шотландци искат независимост

Мнозинството от шотландците подкрепят идеята за независимост от Обединеното кралство, показва публикувано вчера проучване на института "Югов", съобщи Ройтерс.

Анкетата, направена за вестник "Таймс", показва, че ако има референдум, 53 процента от гласоподавателите биха гласували за независимост на Шотландия. 

Това е с 2 процентни пункта повече спрямо данните от проучване през януари и е най-силната подкрепа за независимост на Шотландия, регистрирана в социологическо проучване на "Югов".

Данните показват и увеличаване на подкрепата за Шотландската национална партия, която може да получи безпрецедентно мнозинство в шотландския парламент на изборите догодина.

Според респондентите - 1142 пълнолетни лица, анкетирани в периода 6-10 август - местните власти в Шотландия са се справили много по-добре от централните власти в Лондон в борбата срещу коронавируса.

Референдум за независимост се проведе в Шотландия през 2014 г. Тогава обаче мнозинството граждани се обявиха за оставане в състава на Обединеното кралство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа