Пожар уби 14 моряци на руски военен подводен съд

Пожар уби 14 моряци на руски военен подводен съд

Четиринайсет руски военни моряци подводничари са загинали при пожар на борда на дълбоководен спускаем апарат в териториалните води на Русия. Това съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и РИА "Новости" във вторник.

Според съобщението инцидентът е станал предишния ден, докато екипажът е извършвал батиметрични изследвания в рамките на "изучаване на придънното пространство на Световния океан в интерес на Военноморския флот на Русия".

Благодарение на "самоотвержените действия" на моряците пожарът е бил потушен, н те са загинали вследствие на отравяне от изпаренията при горенето.

Каква е причината за инцидента не се съобщава, започнало е разследване.

Руският президент Владимир Путин е отложил свое планирано посещение в Твер, за да обсъди инцидента с министъра на отбраната Сергей Шойгу, на когото наредил да отлети за Североморск и да осигури внимателно разследване на причините за пожара на дълбоководния апарат, а след това да докладва лично..

Путин изразил най-дълбоките си съболезнования заради гибелта на моряците и поръчал да се окаже цялата необходима помощ на семействата им.

По думите му трагедията е станала на необичаен научно-изследователски съд. "Екипажът е високопрофесионален. От 14-те загинали седмина са капитани първи ранг, а двама – герои на Русия“, казал Путин, цитиран от агенция ТАСС. Той подчертал, че тяхната загуба е "огромна за флота и въобще за армията“.

Според руската агенция РБК пожарът е възникнал на ядрена миниподводница АС-12, която принципно се използва за дълбоководни проучвания, събиране на разузнавателни данни и специални операции. Това обаче не е официално потвърдено.

Понастоящем дълбоководният апарат се намира в руската военноморска база в Североморск, Мурманска област. Разследването се ръководи от главнокомандващия на ВМФ на Русия, съобщи министерството.

През август 2000 г. руската подводница "Курск", задвижвана с ядрена енергия, потъна в Баренцово море след две експлозии на борда. Тогава загинаха всички 118 моряци на борда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят