Позицията на САЩ за Ирак съвпада с българския национален интерес

Г-н Абаджиев, днес се роди най-после новата парламентарна група "НИЕ"...

Процесът на разпад в НДСВ е необратим. Това е резултат от механичния сбор в НДСВ, направен без реални ценности и без политическа платформа още от създаването си. Това е естествен резултат.

Как ще коментирате позицията на НИЕ по Ирак и доближаването на бившите царски депутати до БСП по тази тема?

Още веднъж се показва неосъзнаването на необходимостта България да има ясна позиция. За съжаление, самият премиер с много недомлъвки обяснява позицията на правителството. Сама по себе си тя е правилна, но не е предлагана по убедителен начин в България и навън. За мен е в жизнен национален интерес да заемем ясна позиция за подкрепа подхода на САЩ и Великобритания, който цели разрешаване на кризата около Ирак без компромис и шикалкавене от режима на Саддам Хюсеин.

Едва ли може да очакваме от ООН да разреши кризата, защото трудно може да се каже, че ООН като организация обхваща и съвпада с международната демократична общност. Мисля, че това се разбира от всички, че ООН е по-широка разнородна организация.

България има голям интерес кризата в Ирак да се разреши бързо, кардинално, Ирак да се демократизира и България да участва в процеса на активно икономическо сътрудничество с Ирак. Това може да стане само ако се придържаме до подхода на САЩ и Великобритания - не защото те го лансират, а защото е от национален интерес. Всичко друго е национално предателство, а не проява на загриженост за мира. Видя се през последните дни, че твърдата позиция на САЩ води много повече до мирни резултати от другия, по-мек подход, отстояван от другите страни. В този смисъл подобни изказвания като тези от новата парламентарна група вредят на България, аз съм убеден в това.

Как ще коментирате, че от НИЕ иска партийните пристрастия да напуснат парламента и да останат само в партийните централи?

Мога да го коментирам като проява на неопитност. Парламентът е мястото, където трябва да има състезание на различни виждания на партиите. Партиите са сърцевината на политическата система, всяка партия тук, в парламента, изразява своите позиции и дори ако има сблъсък, тук е мястото той да се реализира. Парламентите с традиции, като английският например, са доказали, че на пръв поглед разгорещени дискусии после водят до добри решения за обществото. Да оставим клишето, че парламентът е място за консенсус. Консенсус - да, по националните приоритети, но от гледна точка вижданията за управлението на обществото, тук е мястото за сблъсък на виждания.

Споделяне

Още от България