Прага затяга сигурността след получаване на пликове с отрова в две министерства

Чешкото МВР ще затегне охраната на правителствените учреждения, след като непознати злосторници разпратиха пликове със смъртоносни дози отрова до две министерства през последните дни, съобщи вътрешният министър Милан Хованец, цитиран от Ройтерс.

Двете отровни писма бяха прехванати, преди да достигнат до получателите си и никой не пострада. Те са били изпратени по пощата от Швеция и Словения, като са били адресирани до финансовия министър Андрей Бабиш и до вътрешния - Милан Хованец.

"Не искаме да създаваме паника, но трябва да предприемем мерки за повишаване на сигурността", каза Хованец. По двата случая се води следствие, в което полицията, разузнаването и контраразузнаването си сътрудничат, добави той.

Други два плика с безвредни вещества в тях са пристигнали в канцеларията на президента Милош Земан и в един частен тв канал. Друг подозрителен пакет е пристигнал в МВР в петък и е бил изпратен за анализ.

Държавните институции получават всяка година по няколкостотин писма с безвредни вещества в тях, но сега имаме първите случаи, в които се сблъскваме с истинска отрова, каза Хованец.

Споделяне

Още от Европа