Прайсуотърхаус Купърс се съгласи да плати 1 млн. долара за извънсъдебно споразумение

Най-голямата счетоводна фирма в САЩ - Прайсуотърхаус Купърс се съгласи да плати 1 млн. долара за извънсъдебно уреждане на обвиненията от страна на федералните власти в некоректно професионално поведение в нейната работа като одитор, предаде АП, като цитира съобщение на Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ.

Това е вторият случай в рамките на по-малко от 1 година, в който срещу фирмата бе повдигнато обвинение за нарушения в нейната одиторска дейност. Прайсуотърхаус Купърс нито признава, нито отрича да е извършвала нещо нередно.

Както стана и миналия юли при сключването на подобно споразумение с ФКЦКФБ, одиторската фирма се е съгласила да бъде проверена и да промени начина си на работа. В този случай става дума за одита на 16 компании в периода от 1996 г. до 2001 г., като първият от тях е случаят с одита, извършен от Прайсуотърхаус на вече фалиралата компания Smar Talk TeleServices.

Тогава одиторската фирма не осчетоводила правилно 25 млн. долара резервни фондове, поради което компанията подала във ФКЦКФБ годишен отчет, който съдържал "грешки и подвеждащи финансови съобщения".

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?