Правим с Турция терминали за втечнен газ и нов газопровод

Правим с Турция терминали за втечнен газ и нов газопровод

Изцяло нова газова връзка между България и Турция, участие на страната ни в терминали за втечнен газ на Егейско море и превръщане на съществуващата газова тръба в риверсивна, предвиждат три енергийни споразумения, подписани в Анкара при посещението на премиера Бойко Борисов в Анкара и Истанбул в петък и събота. Това съобщи в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който бе част от делегацията ни.

Той подписал с колегата си Танер Йълдъз меморандум за създаване на съвместна работна група, която до 12 месеца да направи проучвания за нова мега газова връзка между двете страни, която да диверсифицира доставките за страната ни и да намали стопроцентната ни зависимост от руския природен газ.

Българската газова компания “Булгаргаз” и турската БОТАШ пък парафирали договор за превръщане в двупосочен на съществуващия газопровод между двете страни, по който в момента България транзитира руско гориво до Турция.

“В случай на нужда, когато спре газът да тече от север на юг, да може да тече и от юг на север. Досега това беше технически възможно, вече първият етап беше направен“, каза Трайков пред БНР.

Договорено е и евентуално бъдещо българско участие в терминали за втечнен природен газ на турското Егейско крайбрежие.

От “Булгаргаз“ нееднократно са заявявали намеренията си да се включат с финансиране в някой от бъдещите проекти на Турция за терминали за регазификация на втечнен газ и по този начин да си осигурят капацитет и за български доставки. Досега коментираният проект е за терминал между Кавала и Александруполис.

Идеята е да се внася суровина от Катар, Египет, Турменистан и Азербайджан.

С Баку имаме принципно споразумение за осигуряване на 1 млрд. куб. м годишно, като параметрите на бъдещия договор тепърва ще се уточнят между държавните “Булгаргаз“ и ГНКАР. Очакванията са обаче това количество по-скоро да се даде за газопровода “Набуко“, в който участват Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия и Германия.

Процесът за “Набуко” напредва така, както е предвиден от страна на европейските страни и Турция, коментира в неделя Трайков, след като премиерът Борисов заяви преди два дни, че проектът е много забавен и страната ни ще настоява пред Брюксел за ускоряването му.

Основният проблем за реалния старт на подкрепяния от ЕС “Набуко“ остава осигуряването на необходимия обем газ за транспортиране. Намеренията на акционерите са до юли 2010 г. да се сключи първият контракт за определени количества газ за тръбата. За такъв доставчик се счита Азербайджан, чийто президент обаче в края на миналата седмица заяви, че страната му очаква приемлива цена за суровината, за да се включи в проекта.

Източникът на газа за “Набуко“ идва извън Европейския съюз и е важно е да се изчисти въпросът с ресурсната база и Турция има много важна роля, тъй като газът ще идва най-вече от Азербайджан, коментира Трайчо Трайков.

Той подчерта, че при проведените в Турция разговори най-важното е било да се внуши на партньорите ни, че турският бизнес може да работи с България, контактувайки директно с български компании и държавни институции.

“Те все още имаха усещане, че за да се свърши нещо в България, трябва да се мине през определени политически среди”, заяви Трайков.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?