Правителството на Бабиш оцеля при вот на недоверие в чешкия парламент

Андрей Бабиш

Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие в парламента, след като партия, държаща решаващ брой гласове, игнорира опитите на опозицията да свали кабинета на малцинството на премиера Андрей Бабиш, предадоха световните агенции.

Две опозиционни коалиции, и двете конкуренти на партията АНО на Бабиш на изборите през октомври, внесоха предложение за вот на недоверие заради това как правителството се е справило с коронавирусната криза и заради разследванията срещу премиера милиардер за предполагаеми конфликти на интереси. В 200-членната долна камара на парламента двете партии за една бройка не спечелиха вота с нужното мнозинство от 101 гласа.

Депутатите от Чешката комунистическата партия със своите 15 гласа не участваха във вота и напуснаха пленарната зала. Партията подкрепяше правителството на Бабиш през по-голямата част от мандата му, но през април оттегли подкрепата си заради твърдата позиция на кабинета в шпионския скандал с Русия, който доведе до експулсирането на дипломати както от Прага, така и от Москва. Днес комунистите припомниха, че правителството вече не се ползва с доверието им, но добавиха, че опозиционните партии се ползват с още по-малко доверие пред тях. Така вотът на недоверие бе подкрепен само от 89 депутати.

В навечерието на изборите партията на Бабиш вече не е на челно място в допитванията и се нарежда след коалиция, сформирана между либералната Партия на пиратите и Партията на кметовете и независимите. Десноцентристката коалиция СПОЛУ също е близо до АНО в допитванията. Те вещаят, че двете опозиционни групи имат шансове да спечелят достатъчно места, за да сформират правителство след изборите през октомври.

Чехия бе тежко засегната от коронавирусната пандемия. В страната бяха регистрирани 1,7 милиона потвърдени случая на зараза и над 30 000 починали при население от 10,7 милиона души. Намаляващият брой на новозаразените позволи на властите да започнат да разхлабват ограниченията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа