Правителството на Малайзия предлага 10 г. затвор за разпространение на фалшиви новини

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак внесе в парламента законопроект за обявяване на "фалшивите новини" за незаконни, предаде Ройтерс в понеделник.

Текстът предвижда солени глоби и до 10 години затвор за разпространяване на неверни информации, което предизвика безпокойство за медийната свобода в азиатската държава преди тазгодишните парламентарни избори.

Премиерът Наджиб Разак е замесен в корупционен скандал за милиарди долари.

 

Правозащитници се опасяват, че целта на новата законодателна инициатива е да криминализира новинарски материали за евентуални провинения на хора от правителството и критичните мнения, отбеляза Асошиейтед прес.

Текстът определя като фалшиви новини всички "новини, информации, данни и съобщения, които са напълно или частично неверни, независимо дали са поднесени под формата на статии, видеоматериали и аудиозаписи". Това ще се наказва с 10 години затвор, глоба от до 500 000 рингита (128 000 долара) или и двете.

Според представители на правителството опозицията използва фалшиви новини като оръжие за печелене на гласове. Те предупреждават, че всякакви новини за затъналия в дългове малайзийски държавен фонд 1 Ем Ди Би (1MDB), които не са потвърдени от правителството, са фалшиви.

САЩ и още няколко страни разследват твърдения за трансгранична схема за източване на средства и пране на пари чрез този фонд за икономическо развитие, който бе създаден и преди време ръководен от Наджиб Разак, но натрупа дългове за милиарди долари. Според американското правосъдно министерство поне 4,5 милиарда долара са били откраднати от хора, близки до Наджиб.

Други южноазиатски страни, включително Филипините и Сингапур също предложиха законопроекти за борба с фалшивите новини.

Споделяне

Още от Свят