Правителството намали очакваните приходи от приватизация с 20 млн. лв.

В бюджета трябва да влязат 140 млн. лв. от продажба на държавни активи, отпада фондовата борса

Правителството намали очакваните приходи от приватизация с 20 млн. лв.

Служебният кабинет намали прогнозата за тазгодишните приходи от приватизация на държавни активи на 140 млн. лв. Министерският съвет одобри още 4.2 млн. лв. да отидат за обслужването на приватизационния процес през тази година, съобщи правителствената информационна служба.

 

В плана на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) бяха заложени 160.3 млн. лв. Основната част от тях трябваше да дойдат от продажбата на АДИС, “Военно издателство”, ВМЗ-Сопот и “Българска фондова борса”. Продажбата на държавния дял в борсата беше спряна от бившия финансов министър Симеон Дянков дни преди да встъпи в длъжност служебния кабинет. Мотивите бяха проточилата се прекалено дълго процедура и “променената инвестиционна обстановка в страната”.

 

Извън тези сделки до лятото се очаква да бъде финализирана продажбата на “БДЖ Товарни превози”. Минималната цена за дружеството е 100 млн. лв., а служебният транспортен министър Кристиан Кръстев вече обяви, че то няма да се продаде на всяка цена, макар парите да са спешно нужни на компанията-майка - “Холдинг БДЖ“, за покриване на просрочени и изискуеми кредити, по някои от които има наложени и запори.

 

Извън тези продажби АПСК ще работи още по приватизацията на ВМТ “Орбита”и “Аудиовидео Орфей”, които наскоро бяха извадени от списъка със забранени за продажба държавни предприятия.

 

Агенцията предвижда да реализира общо 30 продажби на дялове или акции собственост на държавата в търговски дружества или на обособени части от имуществото им.

 

Освен това се залага и на сделки за държавни имоти с оценка над 10 000 лв. Към края на миналата година с открити процедури за приватизация са 48 имота частна държавна собственост, като общо за 78 имота се осъществяват различни действия по подготовката им за продажба, е посочено в плана за работа на АПСК.

 

Очакваните парични постъпления от следприватизационен контрол за тази година са 6 млн. лв.

 

Слаб инвеститорски интерес, влияние на световната финансова и икономическа криза, влошаване на финансовото състояние на някои търговски дружества и липсата на съдействие и сътрудничество между институциите могат да бъдат причина да не бъдат изпълнени поставените цели, е посочено в плана на АПСК.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?