"Правителството обича футбола": спортният министър обеща нов национален стадион

Борислав Михайлов бе преизбран за шеф на БФС, Кирил Домусчиев влезе в изпълкома, Цветан Василев отказа

Спортният министър Мариана Георгиева на откриването на конгреса на БФС. Сн. БГНЕС

Спортният министър Мариана Георгиева обеща, че през годината започва работа по проекта за нов национален футболен стадион, похвали успехите на футболния клуб Лудогорец и призова футболните дейци да се преборят с черното тото.

Това тя направи в приветственото си слово към делегатите на Седмия конгрес на Българския футболен съюз, който очаквано преизбра за негов председател Борислав Михайлов.

Бившият национален вратар бе единствен кандидат за поста и така ще е начело на българския футбол за трети последователен мандат. 

"Надявам се, че ще оправдая доверието на всички и ще издигнем футбола на по-високо ниво", каза Михайлов.

Кирил Домусчиев и Венци Стефанов влязоха в новия изпълком

 

В новия Изпълком на БФС пък влязаха Йордан Лечков, Михаил Касабов, Атанас Фурнаджиев, Наско Сираков, Емил Костадинов, Камен Костадинов, Гриша Ганчев, Марин Митев, Николай Гигов, Петър Величков, Кирил Домусчиев, Венци Стефанов, Румен Вълков, Панайот Рейзи.

 

Така Левски и ЦСКА отново остават без представители в Изпълкома.

 

Президентът на БФС Борислав Михайлов предложи 14 души, а Професионалната футболна лига (ПФЛ) - босовете на Лудогорец и на Славия – Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов.

 

В последния момент собственикът на Ботев Пд Цветан Василев, също предложен от ПФЛ, оттегли своята кандидатурата за член на Изпълкома. Той аргументира решението си с многото други ангажименти, които има.

 

Тримата, които не получиха достатъчно гласове, бяха бизнесмените Иван Василев-Бозата и Веселин Балевски, както и кметът на Несебър Николай Димитров.

"Правителството обича футбола"

"Правителството обича футбола. Ние се радвахме с успехите на Лудогорец, но страдахме, че Лудогорец е сам. Ние се надяваме, че ще има още отбори, които ще вдигат публиката на крака. Колкото повече отбори радват по този начин феновете, значи българският футбол върви напред", заяви спортният министър от трибуната.

Министър Георгиева призова футболните хора да се концентрират върху премълчаното и да говорят върху тези теми. "Надявам се, че след края на конгреса ще сте взели най-правилните решения", каза тя.

След като обеща, че тази година ще бъдат направени първите стъпки по проекта за нов стадион, Георгиева се обърна към делегатите:

"Пожелавам ви да се преборите с тумора черно тото, който не е само български проблем, а световен проблем. Трябва да бъде прекратено още в зародиш всеки опит за нечестно залагане във футбола. Покажете, че сте големи футболни мъже", завърши министърът.

Сред гостите на конгреса са собствениците на клубове Тодор Батков, Гриша Ганчев, Кирил Домусчиев.

Батков поиска пари от тотото, Ганчев - задължителен футбол в училищата

Собственикът на Левски Тодор Батков предложи пред делегатите да бъде гласувано преразглеждане на системата за разпределение на парите от тотото.

"Нека футболът получи това, което му се полага. Все пак 90 процента от тотото е футбол. Държавата е абдикирала от нашия спорт. Дават се пари основно за високо спортно майсторство, за предолимпийски подготовки, а не се постигат никакви резултати. Не знам ако нещата продължават така, след 4 години колко от нас ще са тук. Какво би станало, ако тези 5-6 "идиоти" и "мохикани“ като мен, Гриша Ганчев, братя Домусчиеви и т.н. спрем да даваме пари? Какво ще стане с децата от детско-юношеските ни школи?“, попита Батков, цитиран от спортния сайт Спортал.

"Вижте как се отнася държавата към нас. Когато взехме да строим сектор "А“, ние платихме за право на строеж, колкото би платил един мол, хотел или публичен дом. В същото време, когато има напрежение, политиците се въртят около нас и се молят феновете да не протестират, да участват на избори и така нататък“, продължи собственикът на Левски.

"Подкрепям предложението на Гриша Ганчев футболът да стане задължителен спорт в училище не само за момчетата, но и за момичетата. Подкрепям и предложението на Лудогорец за създаване на дублиращи отбори за тези, които имат възможност, но тези тимове да могат да играят в "Б" група без право на влизане в елитния ни ешелон“, каза още адвокатът.

Преди него почетният президент на Литекс Гриша Ганчев мотивира предложението си футболът да стане задължителен спорт в началните и средните училища, като изтъкна, че държавата трябва да се ангажира с детско-юношеския футбол. "Това да се предложи на Министерския съвет и с постановление от негова страна да стане факт“, сподели Ганчев. "Сигурен съм, че БФС ще подготви кадри, които да обучават децата. Има достатъчно треньори, които да отидат в училищата. Да се направят едни здрави училищни първенства. Ако това се получи, казано на футболен език, мачът е приключен. Бъдете здрави“, завърши почетният президент на Литекс, цитиран от Спортал.

Споделяне

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?