Правителството подава оставка при загуба на Цачева на балотажа

Горанов: Тогава някое друго правителство ще трябва да внесе Бюджет 2017

Правителството ще подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева не спечели изборите за държавен глава. Това заявиха министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие Лиляна Павлова. Така те потвърдиха, че заканата на премиера Бойко Борисов за нови парламентарни избори при неуспех на балотажа ще бъде изпълнена.

Двамата обаче са оптимисти, че до това няма да се стигне, защото Цачева има всички шансове да спечели вота на избирателите.

"Тогава ще трябва да се правят нови избори. Законопроектите автоматично се заличават. Все едно не сме внесли и Бюджет 2017 г.и ще трябва да бъде внесен от някои друго правителство", каза Горанов пред БНТ. Той обаче вярва, че Цецка Цачева ще бъде следващият президент и това няма да се случи.

Ако хората искат промяна и не харесват това, което кабинетът прави, а БСП може да им предложи решение, "изпълнителната власт ще бъде освободена от нас", каза Горанов.

Според него "проблемът е каква промяна могат да предложат хората, застанали зад Радев". Горанов посочи, че президентът има ограничени правомощия в изпълнителната власт и заяви, че е наивно кампанията да минава в говорене за пенсии и социална политика.

"Ако в крайна сметка не получим подкрепа на втори тур, решението е оставка", каза Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

На въпрос дали в кампанията на ГЕРБ се стига до плашене на избирателите със спиране на различни проекти и настъпване на политическа криза, тя отговори: "Категорично не става въпрос нито за плашене на хората, нито за апокалипсис сега или веднага, или някой да си вземе магистралите или, че нещо ще свърши. Изобщо не е краят на света и не е проблем."

Според Павлова "въпросът е принципен“. Ако хората подкрепят и искат да подкрепят "червена България" и левите политики, които нашият опонент предлага, то тогава наистина трябва да поемем отговорността, че десните политики, които ние предлагаме, това, за което работи правителството, очевидно не е достатъчно, не се харесва и нямаме подкрепа, каза Павлова.

"Това не е битка за правителството, но не абдикираш по средата на играта и по средата на полувремето. Аз съм оптимист, вярвам в разума и, че с това, което правим, колкото и грешки да сме направили, правим добро", допълни регионалният министър.

По думите ѝ правителството работи в правилна посока, но ако не получава подкрепа, е нужно да анализира какво да се промени в програмата, защото очевидно нещо не се харесва на хората.

"Ние не ги делим на леви и десни, политиките, които провеждаме, социални или инфраструктурни, са за всички", каза Павлова. По думите ѝ отиването към предсрочни избори е морално и отговорност, която трябва да се поеме.

Според Павлова Румен Радев използва в кампанията си леви послания, далеч извън правомощията на държавния глава и с това дава заявка за управление център-ляво.

"Ние сме противоположно – център-дясно, за съжаление с непопулярни реформи, които не се харесват на хората, но в същия момент те са обърнати към инвестиции", обясни Павлова.

"Може би хората искат нещо повече и техните нужди и очаквания са по-различни. Изобщо не сме обидени неразбрани", каза регионалният министър. Според нея за напред ще може да се управлява само в коалиция, както ГЕРБ са направили в това правителство.

Бюджет 2017

В коментар за бюджета Горанов посочи, че външният дълг в края на годината ще бъде около 25-25.5% от брутния вътрешен продукт, а следващата година ще намалее чувствително.

"Нямаме причина при балансиран бюджет, и излишък, при който ще приключи годината, да се трупа дълг", каза финансовият министър.

Той добави, че страната е на едно от челните места по най-нисък дълг, а успешните усилия на институциите да се подобри събираемостта са намалили зависимостта от теглене на нови заеми.

Въпреки че в Бюджет 2016 беше заложено тегленето на нов дълг до 8 млрд. лв., кабинетът е изтеглил само 5 млрд- лв., каза Горанов. Парите са отишли основно за погасяване на стари заеми, за покриване на дефицита от 2015 г. и последствията от фалита на КТБ.

В края на годината част от тях ще бъдат използвани и за плащането на руските реактори за АЕЦ "Белене", посочи Горанов.

Голяма част от изтегления нов дълг през тази година е отишъл и за попълване на държавния резерв, който възлиза на 13 млрд. лв., каза финансовият министър.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?