Правителството предлага Христо Бонев за орден “Стара планина”

Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на Христо  Бонев с орден "Стара планина", първа степен, за “изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта и по повод 60-годишнината от рождението му”, съобщиха от правителствената пресслужба след края на заседанието на министрите в четвъртък.

Христо Бонев е роден на 3 февруари 1947 г. в гр. Пловдив. Като футболист в пловдивския "Локомотив" има изиграни 410 мача в "А" футболна група,  и е отбелязал 185 гола. В националния отбор има 96 мача, от които 42 с капитанската лента, и 47 отбелязани гола. За кратко е футболист на ЦСКА и АЕК - Атина. Десет пъти е обявяван за футболист на годината на  Пловдив,  три  пъти за футболист на България,  четири пъти намира място в анкетата на "Франс футбол".

След края на футболната си кариера Христо Бонев завършва ВИФ "Г. Димитров", а през 1986 г. - и футболната школа в Кьолн, Германия. През 2002 г. защитава дисертация на тема "Психофизическа подготовка на високо квалифицирани футболисти" и получава образователна и научна степен "Доктор" по специалността "Теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка".

Христо Бонев е треньор на "Локомотив" - Пловдив, шампион и носител на Националната купа на Гърция с "Панатинайкос", шампион и 2 пъти носител на Националната купа на Кипър с "Апоел", треньор на "Йоникос" и "Лариса" - Гърция, "Локомотив" - София, "Заксен" - Германия. В периода 1996-1998 г. е селекционер на националния отбор по футбол и го класира за финалите на Световното първенство през 1998 г.

За неговата 50-годишнина през 1997 г. Общинският съвет на Пловдив единодушно го обявява за почетен гражданин на Пловдив. На местните избори през 2003 г. е избран за общински съветник в местния парламент.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?