Правителството ще награди медиците, оперирали неродено бебе

Водещата операцията д-р Кристина Чачева, сн. бТВ

Впечатлен от извършената преди дни вътреутробна операция на неродено бебе в столичната болница “Надежда“, премиерът Бойко Борисов възложи в сряда на здравния министър медицинският екип да бъде награден от правителството.

“Гледах по телевизията тези дни, много ме впечатлиха тези лекари, които направиха уникалната операция, и семейството, и ще се радвам, ако се направи едно такова предложение – аз не знам какви отличия имате вие в Министерството на здравеопазването, но и парична награда да гласуваме“, казва Борисов пред министрите, става ясно от публикуваната стенограма от правителственото заседание.

ЗЗдравният министър Петър Москов казва, че ще внесе заедно с администрацията на Министерския съвет предложение за награда на екипа, извършил операцията и посочва имената на медицинските специалисти - д-р Чернева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова.

“Двете гинеколожки са учили и са работили в Германия, специализирали са и са се върнали да работят тук, което също би трябвало да бъде една добра тенденция“, обясни Москов.

Бебе в тежко състояние с плеврални изливи и сърдечна недостатъчност  беше оперирано вътреутробно в 26-а гестационна седмица в болница "Надежда", след което беше родено предсрочно в добро състояние. Чрез операцията с дренаж лекарите успяват да изведат водата от плевралните кухини и да подобрят функцията на сърцето.

Тъй като операцията не се покрива от Здравната каса, водещият хирург д-р Кристина Чачева, се отказа от хонорар за труда си.

"С националния консултант и с Дружеството по акушерство и гинекология съм предвидил среща още в края на тази седмица, за да можем да имаме системен подход към такива неща, а то да не е решението на добрата воля и високия професионализъм просто на отделни лекари, както е в случая”, коментира по време на правителственото заседание в сряда д-р Москов.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?