Правителството ще помогне за нормализиране на работата в ТЕЦ "Бобов дол

Служебните министри на икономиката и енергетиката Васил Щонов и на околната среда и водите Светлана Жекова са се срещнали с ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" и с представители на синдикатите. Постигнато е съгласие за нормализиране на работата на централата и на въгледобивните предприятия в региона, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

В края на август на ТЕЦ-а беше забранено да работи с двата си блока през една сероочистваща инсталация, докато втората е в строеж. Миньори излязоха на протест с искане за изплащане на забавените заплати за юли и гаранции срещу съкращения заради големите загуби на централата.

На днешната среща е решено, че срокът за извършване на пробните изпитания на сероочистващата инсталация за едновременна работа на блокове "1" и "2" се удължава до 17 октомври 2014 г. През този период централата може да работи на обща мощност до 330 мегавата.

Трети блок е запазен като студен резерв спрямо комплексното разрешително, съобщават от министерството. След 17 октомври 2014 г. ТЕЦ "Бобов дол" се задължава да намали мощността на блокове "1" и "2" до максимум 180 мегавата, освен ако няма допълнително разрешение от Министерството на околната среда и водите за продължаване на пробните изпитания.

Ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" поема ангажимент да организира производствения процес по начин, който да съответства на максимално разрешените мощности до и след 17 октомври и да не допуска кризисна ситуация с доставката на въглища и заетостта на миньорите.

Добивът на въглища в софийския, пернишкия и бобовдолския регион трябва да бъде съобразен с възможностите за оползотворяването му в централата и с наредбата за запасите от зимния период. Представители на синдикатите са потвърдили съгласието си с удължаването на изпитателния срок, посочват от пресцентъра на МИЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?