ТЕЦ "Варна" с газов коз пред държавата за спасяването си

Иска промяна на екоразрешителните и договор за продажба на тока, както стана с ТЕЦ "Бобов дол" на Ковачки

ТЕЦ "Варна" с газов коз пред държавата за спасяването си

Газов коз извади пред държавата ТЕЦ "Варна" в опит да се спаси от затваряне на 1 януари 2015 г. Според шефа на дружеството Минчо Минчев при евентуално спиране на газовите доставки заради конфликта в Източна Украйна електроцентралата може да покрие част от енергийните нужди на страната, но за целта трябва политическо решение и промяна на комплексните разрешителни от екоминистерството за работа на централата, както и подписване на договори с "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) съответно за изкупуване на определено количество електроенергия и за поддържане на мощности в "студен резерв".

Въглищната централа в момента не отговаря на европейските екоизисквания за големите горивни инсталации, които са задължителни от 1 януари 2015 г. През последните години собственикът ѝ – чешката компания ЧЕЗ, по различни причини не успя да проведе програма за модернизацията на блоковете. Вече два месеца ЧЕЗ и "Българският енергиен холдинг" водят преговори за създаване на общо дружество, което да инвестира в екологизацията на топлоцентралата, но все още не е ясно дали държавният холдинг ще се нагърби с това начинание.

Междувременно Европейската комисия обяви в хода на проведените в европейските държави стрес тестове за подготовката им в случай на спиране на газовите доставки от Русия, че е склонна да позволи изключение от екостандартите за работата на ТЕЦ "Варна" за определен период от време.

При това положение единствено въпрос на държавна воля е удължаване на комплексното разрешително за работа на варненската топлоцентрала, каквото Министерството на околната среда и водите вече позволи на ТЕЦ "Бобов дол" на скандалния бизнесмен Христо Ковачки след като нейни работници стачкуваха, а миньори от едноименната мина останаха под земята в знак на протест малко преди парламентарните избори на 5 октомври.

Мотивът на държавата тогава бе социалната отговорност  и запазване на работните места в ТЕЦ-а и мините на Ковачки. Сега също над 300 души са заплашени да останат без работа и проведоха демонстрации във Варна и в София.

Сега нейното ръководство вижда шанс за спасението ѝ именно в доклада на ЕК след извършените стрес тестове на енергийните системи в страните от ЕС.

Минчев обясни, че ТЕЦ "Варна" може да бъде спасена като се сключи договор с ЕСО за поддържане на едни блок като студен резерв, а друг договор с НЕК да гарантира изкупуването на определени количества електроенергия, които да гарантира работата на 120 МВ мощност.

През 2009 г. по време на газовата криза благодарение на ТЕЦ "Варна" преживяхме леко зимата, но оттогава, след включване на всички вятърни и соларни централи, реално няма активиране на студен резерв от ТЕЦ "Варна", обясни шефът на топлоцентралата.

По думите му досега въглищните мощности не са приведени по европейските екостандарти заради трудната възвръщаемост на солидните инвестиции за сероочистващи инсталации. Той припомни, че за екологизацията на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 с чужди инвестиции са сключени дългосрочни договори за изкупуване на тока, но уточни, че ТЕЦ "Варна" не иска това, а друг тип помощ от държавата.

От ЧЕЗ припомниха, че през юни 2013 г. бе избран изпълнител на проект за екологизацията на три от шестте блока на централата. Неговата оферта бе за 68  млн. евро, но към сумата трябва да се добавят и пари за реконструкция на сгуроотвала на централата и заедно със средствата за нови системи за управление необходимите средства за модернизацията на ТЕЦ "Варна" стават 120 млн. евро.

До края на седмицата ще продължат и разговорите с БЕХ за евентуално създаване на смесено дружество, което да вземе централата под наем и да я приведе според евроизискванията и после да я експлоатира. Вече се обсъжда и привличане на трета страна в това дружество, посочи Минчев.

Ако се  постигне подобно споразумение, проектът за екологизацията на централата ще продължи около 29 месеца. Ако ЧЕЗ и БЕХ не се споразумеят как да бъде изпълнена инвестицията, то ЧЕЗ ще започне преговори за продажба на централата или за отдаването ѝ под наем. "При всички случаи, ако не бъде променено комплексното разрешително на централата, тя ще трябва да затвори още на 1 януари", заяви Минчев.

Дори и да започне изпълнението на проекта по екологизация, работещите в ТЕЦ Варна над 300 служители ще се наложи да бъдат временно освободени, докато тече модернизацията, а когато централата започне да работи - най-вероятно ще бъдат наети отново, посочи Минчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес