Правителството сложи розови очила за състоянието на армията

Въоръжените ни сили вече могат да изпълняват задачите си въпреки кадровия колапс и остарялата техника

Правителството сложи розови очила за състоянието на армията

Правителството одобри доклада за състоянието на отбраната и за миналата година, след като го редактира и извади от него констатацията на служебния кабинет, че въоръжените ни сили вече само "частично" са в състояние да изпълнява задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

Военният министър Красимир Каракачанов не прие оценката, въпреки тежкото състояние на армията, и поиска документът да бъде изтеглен. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обаче се съгласи с тежките констатации и го определи като "безпристрастен".

Новият доклад вече е в далеч по-цветни краски и акцентира върху проведените учения, участието на военни в мисии за преодоляване на щетите от бедствия и в охраната на границата.

От Министерския съвет изрично посочват, че "основният извод" от него е, че "българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС".

В документа все пак е отбелязано, че това продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника.

По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения, посочват от МС.

Основните констатирани проблеми са свързани с липсата на достатъчно военни. Вече 20% или около 6000 от длъжностите са незаети, признава правителството. За две години недокомплектът е нараснал двойно.

Затова в доклада се предлага в бюджета за следващата година да бъдат предвидени политики за най-сериозните проблеми на въоръжените сили. За пореден път се заявява искането бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП до 2024 г., в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс.

"Предвиждат се също комплексни мерки, свързани както с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната и търсенето на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, така и с повишаването на тяхното социално положение и издигането на престижа на военната професия", посочват още от Министерския съвет.

Военният министър периодично повдига темата за вдигането на заплатите на военните, за да се преодолее кадровият колапс, но засега не среща разбиране от финансовия министър Владислав Горанов.

Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.

През последната година бяха обявени конкурси за войници, но от Щаба на отбраната неофициално признаха, че срещат сериозни трудности да намерят качествени кандидати.

Това обаче не е единственият проблем в сектора. Техниката и въоръжението е остаряло, а модернизационните проекти продължават да боксуват.

Споделяне

Още от България