Правителството започва да мисли как да се въведе вероучение в училище

Правителството започва да мисли как да се въведе вероучение в училище

Правителството започва обсъждане да се въведе ли и под каква форма предмет религия в училище, след като в петък многохилядно литийно шествие, организирано от Българската православна църква премина с това искане през центъра на София.

Духовници и участници в шествието се срещнаха с двама министри от кабинета – на образованието Сергей Игнатов и колегата му без портфейл Божидар Димитров. И докато Игнатов бе по-резервиран и обеща да подложи въпроса на обществени обсъждания, то Димитров директно ангажира кабинета с въвеждането на религия в училищата.

Искането на църквата изучаването на православие в училищата да е задължително датира отдавна, но бившият просветен министър Даниел Вълчев парираше всеки опит темата да се възобнови с аргумента, че образованието в България по конституция е светско.

Наследникът му Сергей Игнатов изтъкна същия аргумент преди дни, но бързо прие по искането на църквата да започнат разговори.

През тази година не може да има никакви промени, защото учебната година вече е в ход, но предстои много широко обсъждане на въпроса с изучаването на религията и МОМН и правителството ще отговорят на обществения интерес, такъв, какъвто е той", каза Игнатов в петък след среща с участници в шествието, които му връчиха своята петиция. В нея се настоява религията да стане задължителен учебен предмет, който да се изучава от предучилищната подготовка до 12-ти клас. Игнатов каза, че ще постави въпроса по време на обществените обсъждания за новия закон за училищното образование.

Според него въвеждането на задължителен предмет религия ще има успех, когато "родителите, с празнични дрехи, в неделя, заедно със своите деца, отидат в храма". Хубаво е там, след службата, да има и беседа, добави министърът.

Министърът все още не може да коментира методологията, по която евентуално децата ще учат религия, но увери, че, ако това стане, при всички случаи тя ще е “най-добрата“.

Игнатов ще внесе за обсъждане през следващата седмица в Министерския съвет петицията на Светия синод.

Министърът без портфейл Божидар Димитров даде доста по-конкретно обещание при срещата си духовниците. “Тази година ще се проведе широк обществен дебат, за да може следващата година по някакъв начин да бъде въведено изучаването на религия в системата на българските училища“, заяви Димитров.

Като правителство ние отчитаме похвалната загриженост на Българската православна църква за духовното здраве на нашите деца. Това, което ще решим по отношение на въвеждането на вероучение в системата на българските държавни училища, ще стане след широко обсъждане – анализ и синтез на интересите на обществото, нашата обвързаност с Конституцията на страната, с ЕС“, заяви Димитров.

По данни на организаторите в шествието са участвали над 10 000 души. Само от Пловдив в столицата в петък дойдоха над 100 автобуса с около 5 000 души.

Шествието пое от площада пред НДК и се насочи към храм-паметника Александър Невски, където патриарх Максим отслужи молебен.

Участниците носеха портрети на Иван Вазов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Паисий Хилендарски и други народни будители и плакати "Народ без вяра е мъртъв", "Народ без морал е обречен", "66 години атеизъм стигат".

Ловчанският митрополит Гавраил попита как в повечето страни в Европа, където образованието е светско, се изучава религия. "Ние не говорим да се изучава религия като богословски предмет, а учениците да се запознаят с православието", заяви той.

Русенския митрополит Неофит прочете обръщението на Българската православна църква, в което се посочва, че има нужда от “въвеждане на образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца, предвид задълбочаващата се ценностна криза“. Църквата призовава “българската държава мъдро и отговорно да изпълни дълга си и да въведе задължително обучение по предмета религия“.

В петицията е отправено искане “чрез средствата на възпитанието и образованието децата да бъдат защитени от нравствения разпад“ и се призовава българската държава "да изпълни дълга си към бъдещите поколения и да пристъпи към законодателни промени за задължително обучение по предмета религия“.

В литийното шествие се включиха кметовете на Пловдив и Кюстендил Славчо Атанасов и Петър Паунов, депутатът от БСП и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев, актьорът Андрей Баташов.

Споделяне

Още по темата

Още от България