"Правосъдие без каскет" даде думата на "партиите на протеста" (видео)

За пореден път бе поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев

"Правосъдие без каскет" даде думата на "партиите на протеста" (видео)

Традиционният протест "Правосъдие без каскет" тази вечер ще даде думата на "партиите на протеста", за да покажат своите виждания за държавата и визията за съдебна реформа. За поредна вечер инициативата на "Правосъдие за всеки" поисака оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Очаква се във втората част на протеста участие да вземат представители на "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън", "Има такъв народ" и някои представители на БСП.

Първи думата взе евродепутатът Радан Кънев. Той засегна наложените санкции от САЩ по закона "Магнитски" и осветените корупционни практики. "И тези български граждани, които се колебаят дали да гласуват изобщо вече няма съмнение за реалността, в която живеят", каза Кънев. Той заяви, че партиите на промяната трябва да излязат с общи законопроекти и общи идеи.

Втора думата взе лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. "Ние сме част от протестите на миналото лято, когато хората поискаха оставките на Борисов и на Гешев. Първата я получихме, сега е времето да падне и втората оставка на главния прокурор Иван Гешев", каза Манолова. Манолова посочи, че истинската дълбока съдебна реформа трябва да стане с промени в конституцията, но след широк национален дебат.

Веднага след създаването на 46-ия парламент може да се случи закриването на специализираните съдилища и на специализираната прокуратура, каза още Манолова.

Атанас Славов от "Демократична България" припомни пред протестиращите, че в 45-ото НС ДБ внесе законопроекти за закриване на специализираната прокуратура и съда. "Той бе гласуван на първо четене на правна комисия. Надяваме се още следващото НС в началото да стане закон", каза Славов. Той припомни, че формацията е внесла и проект за разформироване на КПКОНПИ. "Надяваме се следващото събрание да имаме мнозинство за да постигнем това нещо", каза още той. Славов е категоричен, че "ГЕРБ повече не бива да докосва власт". Юристът припомни, че ДБ има законопроект за промяна на конституцията.

Представител на "Има такъв народ" не присъства в сряда пред Съдебната палата. Организаторите от "Правосъдие за всеки" очакват техен представител идната седмица.

По-късно протестиращите направиха традиционното си шествие до Висшия съдебен съвет. Повод ще е и заседанието на Прокурорската колегия, която този следобед откри нова процедура за избор на делегирани европейски прокурори - един от резултатите на спешното посещение у нас миналата седмица на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Юристите от инициативата "Правосъдие за всеки" порицаха Висшия съдебен съвет, че не стартира процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?