Правосъдният министър Диана Ковачева видя съдействие между МВР и съда

Между институциите прехвърчали искри, но те работели ефективно

Правосъдният министър Диана Ковачева видя съдействие между МВР и съда

Темата за конфликта между МВР и съда не обхваща съда и полицията като институция, защото съдействието между тези две институции е факт. Това обясни в събота пред “Дарик” правосъдният министър Диана Ковачева.

“Прехвърчат искри, да, но не може да се каже, че в България няма институции, които работят ефективно”, допълни тя в в отговор на въпрос за критиките на министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

Вицепремиерът  обяви мнението си за председателя на Съюза на съдиите МирославаТодорова. Според Цветанов тя работела в полза на организираната престъпност. Той даде за пример процеса срещу наркобоса Васил Маникатов, при който мотивите по делото са забавени с две години и половина.

 

От своя страна преди дни Мирослава Тодорова заведе дело за клевета.

 

Попитана за този случай Диана Ковачева не пожела да вземе отношение и не защити съдиите от нападките на вицепремиера Цветан Цветанов.

 

"Не бих си позволила да давам оценка за Мирослава Тодорова и работата ѝ, защото не я познавам", подчерта правосъдният министър. На въпрос дали съдия Тодорова работи за организираната престъпност, Ковачева отговори с въпрос: "Не зная, вие знаете ли?".

 

"Има дело за клевета. И това е дело от частен характер. Ако има съдебен процес, всеки представя доказателства”, обясни правосъдният министър.

 

“Това е една от темите в евродоклада - за ефективните присъди, за оправдателните присъди по знакови дела. Тези очаквания за едно лице, посочено в медиите като извършило престъпление, някак си загърбват презумпцията за невиновност. Пред съда се развива състезателен процес. Развиват се тези. Тази страна, която успява да развие тезата си по-добре, печели. В цял свят има ситуации, в които хора не са осъдени, а са извършили престъпление, но просто по-добре защитена е тезата да не бъдат осъждани”, заяви още Ковачева.

 

Според нея ЕК казва: не се интересуваме от общия ви брой присъди, ние се интересуваме да имате присъди по знаковите ви дела.

 

“Не е задължително да са осъдителни присъдите, може и да са оправдателни, но трябва да има присъди", каза Диана Ковачева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?