Правосъдното министерство в САЩ подслушвало журналисти от АП

Правосъдното министерство в САЩ подслушвало журналисти от АП

Американското министерство на правосъдието се е сдобило тайно с данни и записи на телефонните разговори, проведени от репортери и редактори на информационната агенция Асошиейтед прес, съобщиха световните агенции.

Изпълнителният директор на АП Гари Пруит определи това като голямо и безпрецедентно нахлуване в работата на агенцията. Записите са на входящи и изходящи обаждания, на продължителността на всяко обаждане, на личните и служебните телефонни номера на отделните репортери и касаят офисите на АП в Ню Йорк, Вашингтон и Хартфорд, в щата Кънектикът, както и основната телефонна линия на репортерите на агенцията в прес центъра в Камарата на представителите.

 

Общо са били иззети записите на разговорите, водени по 20 отделни телефонни линии, отпуснати на АП, през април и май 2012 г. Броят на журналистите, използвали линиите през този период, остава неизвестен, но се знае, че в засегнатите офиси работят 100 журналисти.

 

Директорът на АП е изпратил протестно писмо до американския министър на правосъдието Ерик Холдър, в което се настоява записите да бъдат върнати и всички копия да бъдат унищожени.

 

Засега правителството не съобщава за какво са му записите. Преди това американски представители бяха заявили, че във Вашингтон се води разследване за изтичане на информация относно операция на ЦРУ в Йемен, попречила на Ал Каида през пролетта на 2012 г. да взриви бомба в самолет на път за САЩ.

 

Изтеклата информация се появи в статия на АП от 7 май 2012 г.

 

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, цитиран от БТА, че това е поредният сблъсък между новинарски организации и федерални следствени агенции във връзка с усилията на правителството да спре разкриването на информация, свързана с националната сигурност.

 

Това става на фона на агресивната политика на правителството на Обама да запуши течовете на информация, коментира изданието. То припомня, че досега по такова обвинение са подведени под отговорност шестима настоящи и бивши правителствени служители - "два пъти повече в сравнение с всички предишни администрации, взети заедно".

 

"Вашингтон пост" пише, че разследването за възможно разкриване на класифицирана информация пред АП е част от "модел", прилаган от администрацията на Обама в разследването нанастоящи и бивши правителствени служители.

 

В случая с АП, според вестника, информационната агенция, репортерите и редакторите ѝ не са вероятните мишени на разследването.

 

То е насочено по-скоро към настоящи и бивши правителствени служители, издали класифицирана информация".

 

Администрацията на Обама "отвори нов фронт в битката си срещу свободата на медиите, като иззе разпечатките на телефонни разговори от офисите на Асошиейтед прес", смята в. "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят