Правосъдното министерство започва проверка в затворите

Правосъдното министерство започва проверка в затворите

Спешна проверка в затворите започва в понеделник по разпореждане на служебния правосъден министър Мария Павлова. Поводът е репортаж на бТВ, който показва как затворници в Пазарджик купонясват с алкохол, наркотици и силна музика зад решетките.

Кадрите са заснети от лишени от свобода със забранени за използване мобилни телефони, а кадрите са публикувани в интернет. Това вероятно се е случило през август миналата година.

Проверката ще се извърши във всички всички 12 затвора и 23 затворнически общежития. В тях в момента има 7361 души.

"За подобряване организацията на работа в местата за лишаване от свобода и спазване на постановения режим, в Министерството на правосъдието ще се проведе национално съвещание, на което ще присъстват всички началници на затворите", казаха още от МП.
Министерството обявява, че на всички участвали в клиповете затворници са наложени наказания.

"Ръководството на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" заявяват твърдата си позиция, че проверките за непозволени средства, вещи и предмети на територията на местата за лишаване от свобода ще продължат със засилен интензитет", заявиха от МП.

Преди седмица ведомството смени шефката на затворите Гергана Георгиева с аргумент, че няма стаж да заема длъжността. Преди година се разбра, че Министерството на правосъдието е отказало да предостави на гражданин информация какви наказания са наложени на цяла смяна надзиратели от Пазарджишкия затвор, които бяха изловени да спят. 

Споделяне

Още от България