Правосъдното министерство започва проверка в затворите

Правосъдното министерство започва проверка в затворите

Спешна проверка в затворите започва в понеделник по разпореждане на служебния правосъден министър Мария Павлова. Поводът е репортаж на бТВ, който показва как затворници в Пазарджик купонясват с алкохол, наркотици и силна музика зад решетките.

Кадрите са заснети от лишени от свобода със забранени за използване мобилни телефони, а кадрите са публикувани в интернет. Това вероятно се е случило през август миналата година.

Проверката ще се извърши във всички всички 12 затвора и 23 затворнически общежития. В тях в момента има 7361 души.

"За подобряване организацията на работа в местата за лишаване от свобода и спазване на постановения режим, в Министерството на правосъдието ще се проведе национално съвещание, на което ще присъстват всички началници на затворите", казаха още от МП.
Министерството обявява, че на всички участвали в клиповете затворници са наложени наказания.

"Ръководството на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" заявяват твърдата си позиция, че проверките за непозволени средства, вещи и предмети на територията на местата за лишаване от свобода ще продължат със засилен интензитет", заявиха от МП.

Преди седмица ведомството смени шефката на затворите Гергана Георгиева с аргумент, че няма стаж да заема длъжността. Преди година се разбра, че Министерството на правосъдието е отказало да предостави на гражданин информация какви наказания са наложени на цяла смяна надзиратели от Пазарджишкия затвор, които бяха изловени да спят. 

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?