Православната църква празнува Цветница

Сн. БГНЕС

За православните християни днес е Цветница. Денят се отбелязва след Лазаров ден и в последната неделя преди Великден.

Църквата нарича празника Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха.

Според евангелския разказ хората в града го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете победители. Махали със зелени клонки, застилали пътя му с дрехите си и го приветствали с възгласа "Осанна", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните.

Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя.

Сутринта в църквите започва празнично богослужение, а след литургията свещениците раздават осветени цветя и върбови клонки, с които благославят богомолците.

По традиция клонките се закачат на входната врата и на домашната икона.

Имен ден на Цветница имат хората, носещи имена на растения и цветя.

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Вход Господен в Йерусалим в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"В последната неделя на Светата и спасителна Четиридесетница, която предшества седмицата на най-тежката скръб и страданията, преживени от нашия Господ Исус Христос, преживявани и до днес от Неговите ученици и следовници, Светата църква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Светия град Йерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от Неговия земен живот. Това са дългите и мъчителни дни, които завършват на Голгота и в мрака на хладния гроб, но и които ще бъдат увенчани със славната победа над тлението и смъртта чрез дивното Христово Възкресение", каза в словото си патриарх Неофит.

"В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена и със скръб и горест, поради онова, което предстои: предателството, залавянето и присъдата над Него - присъда, произнесена от грешни човеци над Едничкия Безгрешен, а след това и на кръстните страдания, разпятието и смъртта. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес, събрани в храма за божествената Света литургия, в която сме не само свидетели, но и участници в най-важните събития от земния живот на Христа Спасителя", допълни патриарх Неофит.

Негово светейшество отправи благослов към вярващите в храма и към всички българи: "Благодатта и мирът на Господа Исуса Христа, и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас".

Споделяне

Още от България