Православните водачи пропускат юбилея на Българската патриаршия

Вселенският патриарх Вартоломей няма да участва в честванията по случай 50-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, както се очакваше. Той е изпратил единствено писмо с благопожелания до нашия Свети синод.

За тържествата в София, които ще продължат от 9 до 12 май, руският патриарх Алексий Втори изпраща митрополит Питерим, който дори не е член на Светия синод. Няма да пристигне и очакваният румънски патриарх Теоктист. Засега само трима църковни водачи са потвърдили, че ще засвидетелстват лично уважение към Софийската патриаршия - сръбският патриарх Павле, александрийският Петър и варшавският митрополит Сава. Ще има представители на Антиохийската, Кипърската и Атинската архиепископия.

Нивото е изключително ниско и това е обидно, коментират наши духовници.

Светият синод очакваше високи гости за юбилея, за да демонстрира пред тях, че светската власт в България най-накрая признава църковната в лицето на патриарх Максим, признаха свещенослужители. Водачите на църковните делегации ще бъдат приети от президента Георги Първанов и от председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, а премиерът Симеон Сакскобургготски ще даде вечеря в тяхна чест.

До приемането на нов закон за вероизповеданията, владиците ни обикновено занимаваха гостите си от чужбина с проблемите около своя статут - липса на регистрация пред държавата и невъзможност да управляват имотите си, ползвани от алтернативния синод на митрополит Инокентий.

Но дори и тези, които ще дойдат за празниците, ще разберат, че в Църквата ни още не е настъпил мир. На 10 май, когато ще е тържествената литургия в катедралата "Св. Неделя", в храма "Св. София" ще има алтернативно честване от групата, непризнаваща първенството на дядо Максим. Законът, с който се целеше легитимиране на патриарха и ликвидиране на алтернативния синод, бе атакуван от СДС в Конституционния съд и до произнасянето му в България все още действат две структури на Българската православна църква.

Гостите на алтернативното честване - от Украинската църква, Черна гора, Гърция, Италия - ще бъдат приети от зам.председателя на парламента Асен Агов.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?