Пребит във варненския кадастър гражданин бе даден на съд за хулиганство

Варненската районна прокуратура изправи на съд за хулиганство варненеца Кънчо Бонев, който бе бит от охранител в местната служба по кадастъра, съобщи във вторник вестник "Труд". Държавното обвинение иска от съда той бъде осъден с глоба и обществено порицание, защото е отказал да върне непопълнен протокол за предоставяне на достъп до обществена информация, псувал и обиждал, смята прокуратурата.

Държавното обвинение обаче не е обърнало внимание на употребата на сила срещу Бонев и насъскването на охраната срещу него с цел да върне нещо, което не е документ.

Кънчо Бонев е зам.-председател на Обединено гражданско сдружение, което участва в протестите срещу застрояване на Морската градина във Варна. Прокурор по делото е Елица Лазарова от районната прокуратура във Варна. Делото е насрочено за 15 ноември, а съдия е Мария Бончева.

След инцидента участниците в него разказаха пред Mediapool, че до побоя се е стигнало при посещението на Бонев в кадастъра да си вземе информация за Морската градина, свързана с проекта Алея първа. С него била и арх. Калина Павлова, която също е сред протестиращите срещу проекта граждани. Мъжът поискал информацията да му бъде предоставена в присъствието на Павлова, но чиновничката от деловодството на службата отказала.

Той е поискал от служителката по кадастъра Красимира Божкова да му предаде документа. Тя му предоставила заповед за издаване на кадастрален план, но му отказала устни обяснения по предоставения документ. Бонев решил да напише своето особено мнение върху бележката (приемно-предавателен протокол), която често се издава от институциите при предоставяне на информация по Закона за достъп до обществена информация. Божкова обаче отказва да подпише въпросната бележка с особено мнение и прибрала документа, предоставящ същинската информация.

Боят дошъл, когато той си тръгнал и взел със себе си въпросната бележка, която е носила само неговият подпис. Два етажа по-надолу Бонев е настигнат от охранителя на държавната агенция Вълю Колев, който според близките на пострадалия е трябвало да вземе документа от чантата му.

Охранителят му крещял да се върне по заповед на Красимира Божкова, защото бил "откраднал документ". Бонев не разбрал какъв документ е откраднал, при положение, че Божкова не му е предоставила информация.

В крайна сметка охранителят го е задърпал, набил и върнал в кабинета на Божкова.

От прокуратурата твърдят, че през това време Бонев псувал и обиждал. Бонев обаче твърди, че е бит от охранителя на агенцията, а после е държан в РПУ 7 часа.

Заради повдигнатото обвинение и "абсурдните" си действия срещу Кънчо Бонев Варненската районна прокуратура е номинирана за антинаградата "Вързан ключ" на Програма "Достъп до информация".

Споделяне

Още от България