Пречки за регистрацията на опозиционните кандидати за президент в Русия

Събранието за издигане на кандидатурата на Владимир Буковски за президент на Русия ще се проведе в Музея и обществен център “Сахаров” в неделя.

 

Въпреки това ЦИК няма да регистрира инициативната група според резултатите от това събрание, защото заявката е била за провеждане на събранието в зала в телевизионния център “Останкино”. В навечерието на събранието собственикът на залата е бил посетен от трима сътрудници на ФСБ, които го заплашили, че ще си има неприятности, ако предостави залата на Буковски. В резултат на това на Буковски е било отказано да наеме залата.

 

Съгласно закона, в ЦИК трябва да бъде подадено уведомление за провеждането на събрание 10 дни преди събитието. Срокът за подаване в ЦИК на документите на кандидатите изтича на 18 декември.

 

По-рано от ЦИК заявиха, че Буковски не може да бъде регистриран като кандидат, като се позоваха на закона, според който до участие в изборите се допуска само руски гражданин, които живее на територията на Русия не по-малко от 10 години. Освен това комисията заяви, че кандидатът не може да има двойно гражданство. В началото на декември Буковски се обърна към председателя на руския Конституционния съд Валерий Зоркин с призив да бъде публикувано решението на КС относно правата на лицата с двойно гражданство да бъдат избирани в органите на властта. Буковски заяви, че забавянето на публикуването на решението на съда нарушава избирателните му права.

 

В четвъртък лидерът на Обединения граждански фронт Гари Каспаров беше принуден да се откаже от участие в изборите, тъй като инициативната група, която издигна кандидатурата му, не успя да намери помещение за събранието. Събранието на инициативната група на Каспаров беше планирано за четвъртък. В понеделник ѝ беше отказано помещение в кино “Мир”. Ръководството на залата анулира предварително сключения договор. След това инициативната група получи отказ от още пет места.

 

В петък от участие в изборите се отказа и лидерът на ликвидираната Републиканска партия Владимир Рижков. “Системата е организирана така, че кандидати могат да станат само издигнатите от партиите, допуснати от Кремъл в Думата, и от администрацията на президента, които при това имат огромни финансови възможности”, заяви той. Според Рижков, той също се е сблъскал с невъзможността да наеме зала, да ангажира нотариуси и да наеме офиси за събиране на подписи.

 

В съобота ЦИК регистрира като кандидат лидера на Руския народнодемократичен съюз Михаил Касянов. Решението е взето с единодушие на заседание на комисията в петък. Но инициативната група на Касянов все още не може да започне да набира подписи, тъй като представителят на Руския народно-демократичен съюз, който се намира в ЦИК, не е получил всички необходими документи за регистрацията. Според пресслужбата на РНДС, “ЦИК нарочно протака, за да не можем да използваме този работен ден за откриване на избирателна сметка в Сбербанк, както изисква законът, и така губим два работни дни от времето, което можем да използваме за събиране на подписи.”

 

Решението за издигането на кандидата на СПС (Съюз на десните сили) трябва да бъде взето на 17 декември на конгрес на партията. Според Борис Немцов в момента консултациите са в разгара си. Преди парламентарните избори политическият съвет на СПС препоръча за кандидат да бъде издигнат Немцов. Самият Немцов заяви, че поддържа кандидатурата на Касянов.

Споделяне

Още от Свят