Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предаването на Легия - тест за правителството на Кощуница

0 коментара

С предаването на Милорад Лукович Легия правителството на Воислав Кощуница е изправено пред голям тест. Ако се опита да използва неговите потенциално експлозивни показания, за да ликвидира съперниците си от Демократическата партия, правителството ще подкопае твърдението си, че се противопоставя на политическа намеса в съдебната система.

Легия, главният заподозрян за убийството на бившия сръбски премиер Зоран Джинджич и бивш лидер на специалната полицейска част, известна като Червените барети, се предаде на 2 май пред дома си в Белград в предградието Черак след почти две години укриване.

Легия се предаде в политически деликатен момент

Предаването му стана в политически деликатно време - преди президентските избори в Сърбия и два месеца след като нова коалиция, доминирана от националистическата Демократическа партия на Сърбия, оглави правителството.

Много коментатори смятат, че Легия е имал силен мотив да се предаде, тъй като изпитва вражда към предишното правителство, водено от Демократическата партия на Джинджич, и затова иска да сключи споразумение с администрацията на Кощуница, за да дискредитира покойния премиер.

Поддръжниците на Демократическата партия твърдят, че Демократическата партия на Сърбия е сключила сделка с Легия, за да ѝ помогне да унищожи репутацията на Джинджич, като го свърже с организираната престъпност. Те подозират, че сделката включва Легия да получи статут на защитен свидетел в серията водени в момента процеси срещу организираната престъпност и че той ще бъде амнистиран в замяна на внасяне на обвинения срещу членове на Демократическата партия.

Опасения от реабилитация на национализма

Те също се опасяват, че дългосрочните резултати ще включат реабилитация на национализма, който процъфтя в ерата на Слободан Милошевич, и арести на бивши служители от Демократическата партия. Те се опасяват също, че основните реформи, за които настоява ЕС като условие за преговори за членство, ще бъдат пожертвани.

Лукович със сигурност е човек с опит в сръбския подземен свят. Като командир на Червените барети от 1998 до 2001 г. , той участва във войните, които бушуваха в бивша Югославия през деветдесетте години. В същото време Червените барети се превърнаха в център на контролираната от държавата организирана престъпност и бяха замесени в многобройни политически и бандитски убийства.

След падането на Милошевич от власт през октомври 2000 г. Лукович и Червените барети прехвърлиха подкрепата си към новото правителство, ръководено от Джинджич, което бе облекчено от факта, че Червените барети отказаха да се намесят на страната на Милошевич преди рухването на неговия режим.

Макар Лукович да застана на страната на новия демократичен ред, това не му попречи да формира близки връзки с наркобароните от белградското предгредие Земун и заедно с тях да организира продажбата на големи количества наркотици, отвличания и улични убийства.

След като международната общност оказа натиск върху Джинджич да контролира Легия, премиерът бе убит на 12 март 2003 г. Лукович, който бе обявен за главен организатор на убийството, след това изчезна и се укриваше в продължение на 14 месеца.

Освен за ролята му в убийството на Джинджич, Легия е съден задочно и за други убийства и отвличания, включително за убийството през 2000 г. на бившия президент на Сърбия Иван Стамболич, за убийството през 1999 г. на четирима служители от опозиционната тогава партия Сръбско движение за обновление и за провалилия се опит за убийство през 2000 г. на лидера на Сръбското движение за обновление Вук Драшкович.

Делото за убийството се превърна в политическа битка

Макар убийството на Джинджич и последвалото разследване да трябваше да останат стриктно полицейска работа, в действителност те се превърнаха основно оръжие в политическата борба между Демократическата партия на Сърбия и част от Демократическата партия.

Това стана отчасти защото след убийството на Джинджич правителството обяви извънредно положение в продължение на един месец и половина, по време на които не само бяха арестувани над 10 000 души, бе унищожен Земунският клан и Червените барети бяха разпуснати, но и бяха извършени многобройни нарушения на човешките права. Имаше чести оплаквания, че освен, че е атакувало организираната престъпност, воденото от Демократическата партия правителство е използвало пълномощията си от извънредното положение за да атакува и преследва съперниците си от Демократическата партия на Сърбия.

Сътрудници на Кощуница бяха задържани по подозрение, че са участвали в заговора за убийство на бившия премиер. След като не бяха намерени доказателства, които да подкрепят тези твърдения, те бяха освободени без срещу тях да бъдат предявени обвинения.

Някои от онези, които бяха задържани по време на извънредното положение, сега заемат високи длъжности. Раде Булатович, който тогава бе съюзник на Кощуница, сега оглавява институцията за държавна сигурност - Агенцията за сигурност и информация БИА.

Партията на Кощуница от самото начало оспори официалната версия за убийството на Джинджич, която твърдеше, че той е бил убит от членове на Земунския клан и Червените барети под командването на Легия.

Подозренията на обществеността също нараснаха след започването през февруари на съдебния процес срещу предполагаемите убийци на Джинджич, след като в съдопроизводството бяха разкрити несъответствия в обвинението.

Съмнения в официалната версия за убийството

В обвинението се твърди, че два снайперистки куршума са убили Джинджич. Но неговият приятел и телохранител Милан Веруович, който бе ранен в атентата, твърди, че са били изстреляни три изстрела, едно твърдение, което той повтори наскоро в съда.

Петима други телохранители подкрепиха твърдението, че са били изстреляни три куршума. Експерти твърдят, че ако са били изстреляни три куршума, те трябва да са дошли от два снайпера, а не от един, както пише в обвинението.

В друго предизвикателство към официалната версия белградското списание НИН миналата седмица оспори твърдението на властите, че полицията е убила други двама заподозрени в убийството - двамата лидери на Земунския клан Душан Спасоевич и Миле Лукович, докато те оказвали съпротива да бъдат арестувани.

НИН е получило документи от тяхната аутопсия, която показвала, че двамата мъже са били бити преди да бъдат убити, застреляни са от упор и когато са умирали, са лежали на земята.

Други експерти оспорват заключенията на НИН. Списанието обаче настоява, че доказателствата говорят за това, че елементи в бившето правителство са имали голям интерес да запушат устата на лидерите на Земунския клан.

Адвокатите на заподозрените в убийството на Джинджич предвиждат, че показанията на Легия сериозно ще разстроят бивши членове на правителството на Джинджич, за които се твърди, че са поддържали близки връзки с Лукович и неговите съюзници от подземния свят.

На много политици ще им е трудно да спят, заяви Слободан Вукасович, адвокат на Звездан Йованович, обвинен за убийството на Джинджич пред Института за войната и мира.

Адвокатът на Легия Слободан Миливоевич изрази подобни очаквания. Лукович иска да разкрие истината за убийството през март и окончателно да докаже, че официалната версия не е вярна, каза той пред Института за войната и мира.

Лукович бе окуражен от новото правителство, което демонстрира, че ще спазва закона, каза адвокатът.

Подозрения за политически манипулиран процес

Подобни изказвания засилиха подозренията в средите на Демократическата партия, че Легия е сключил споразумение с правителството.

Според близкия до Джинджич Жарко Корач от Демократическата партия Легия се е предал, след като заключил, че може да разчита на съчувствието на новите власти. Сега има достатъчно хора на високи места, които ще проявят голямо разбиране към него, меко казано, заяви Корач.

Райко Данилович, адвокат на семейството на Джинджич, се изрази по-твърдо. Легия се предаде след като постигна споразумение с някого, който му обеща нещо, каза той.

Поддръжниците на тази линия казват, че искат да знаят защо полицията не е арестувала Легия по-рано. Те искат да знаят къде се е укривал той през всичките тези месеци и кой му е помогнал.

Соня Бисерко, директор на Хелзинкския комитет в Сърбия, заяви пред Института за войната и мира, че е жизнено важно да се разбере дали е била сключена сделка между Легия и правителството. Тя изрази загриженост, че съдебният процес за убийството на Джинджич може да се превърне в "процес срещу предишното правителство".

Арестът на Легия ще бъде голямо предизвикателство за правителството, заяви Чедомир Йованович, най-близкият сътрудник на Джинджич и лидер на твърдолинейната фракция в Демократическата партия, настроена срещу Демократическата партия на Сърбия.

Демократическата партия на Сърбия не излезе с официален коментар за предаването на Легия. Тя твърди, че делото е държавна работа, а не партиен проблем и само съдебните власти могат да правят изявления.

Близки съюзници на Кощуница в частни разговори казаха, че са били изненадани от новината и отрекоха да са участвали в преговори. Министърът на вътрешните работи Драган Йочич по-рано тази седмица настоя, че не е имало преговори с Легия.

Полицейски източник заяви пред Института за войната и мира, че дори съпругата на Легия и адвокатите му не са знаели, че той ще се предаде. Същият източник посочи, че по това време Йочич бил на 300 км от Белград в планината Копаоник.

Не мислите ли, че министърът на вътрешните работи със сигурност би бил в Белград в момента, в който е трябвало да стане най-важното събитие в неговата кариера, попита източникът.

Макар правителството да отхвърли възможността на Легия да бъде даден статут на защитен свидетел, Демократическата партия продължава да питае подозрения за обстоятелствата, свързани с това необикновено предаване. Те все още подозират, че е имало някакво споразумение и това показва, че новото правителство е също толкова склонно да манипулира политически съдебната система, колкото и всяко друго от предишните правителства.

*По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.