Преди да е договорено, увеличението на заплатите вече се състоя

Преди да е договорено, увеличението на заплатите вече се състоя

Увеличението на работните заплати в реалния сектор, което не застрашава финансовата и икономическата стабилност на страната, вече се е състояло. Това заявиха представители на работодателските организации на заседание на Пакта за икономическо и социално разбирателство, което се проведе в сряда. На него взеха участие работодателски организации, синдикати и представители на правителството начело с премиера Сергей Станишев. Заседанието бе посветено на ръста на възнагражденията в икономиката.

Според работодателите разчетите, около които може да се постигне споразумение в тристранните разговори, е заплатите да се индексират с 11.96 процента на годишна основа, т.е като към инфлацията за 2006 година (7.26%) се прибави ръстът на производителността на труда (4.7%).

Според статистическите данни, изнесени от Асоциацията на индустриалния капитал, за първите шест месеца заплатите в частния сектор вече са се увеличили с 11%, т.е исканията на работодателите са изпълнени. За миналата година увеличението е било 20 процента.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев съобщи, че правителството е предложило на синдикатите и работодателите да се споразумеят за годишно увеличение на заплатите между 9.6 и 12 процента. Според него това е приемливо за бизнеса, а всичко останало би довело до срутване на икономиката.

“Тези преговори със синдикатите трябваше да започнат през пролетта. Тогава разговорът щеше да е друг”, добави Данев и отбеляза, че е изпратил писмо на вицепремиера Емел Етем още на 13 февруари за начало на преговори по Пакта, но нямало отговор. Етем, която присъства на срещата, не показа да е чула някаква критика по свой адрес.

Синдикатите очакваното не се съгласиха с данните на браншовиците. От КТ “Подкрепа” за пореден път се позоваха на размера на бюжетния излишък. Според синдиката със събраните допълнително между 1.25–1.5 милиарда лева само за първите шест месеца, държава “спокойно” може да вдигне с повече  възнагражденията. По тяхна информация в нито една от подготвяните 14 стачки няма искания под 50 процента увеличение на заплатите. Рекордьори са от “Тракия глас”, където исканията са за ръст от 150 процента.   

От кабинета оставиха без коментар претенциите към бюджетния излишък.

Премиерът Станишев подкрепи работодателските организации и се обяви против неконтролирано вдигане на заплатите. Той заяви, че има натиск за “многократно увеличава не заплатите”, но кабинетът “няма да се поддаде на него”.

“В противен случай няма да можем да вържем бюджета и ще се генерира инфлация, която ще изяде доходите. Има опасност да сринем икономиката, държавата и социалните дейности”, предупреди за породен път премиерът и помоли за “спестяване на популизма като обществен PR”.

Правителството настоя работодателите и синдикатите да влязат възможно най-бързо в преговори за уточняване на позициите. На този етап обаче постигането на компромис изглежда невъзможно. Председателят на КНСБ Желязко Христов съобщи, че след като са отчетени всички икономически реалности в страната, от синдиката смятат да предложат годишен индекс на ръст на работната заплата до 2009 година от 15 процента. От КТ “Подкрепа” решиха да бъдат още по-нестандартни в присъствието на медиите и предложиха индекс от 25.4 процента годишно увеличение на заплатите в реалния сектор.

Станишев охлади този устрем като заяви, че в средата на година няма как да бъдат променяни основни бюджетни параметри.

На срещата премиерът обяви още, че в тройната коалиция вече е постигнато споразумение за намаляване на осигурителната тежест с 3 процента. Тези искания бяха поставени преди седмица от НДСВ, но са заложени и в новата управленска програма на БСП. “Въпросът е кога да бъде направено това намаление”, добави той. В тройната коалиция ще мислят за вдигане на осигурителните прагове. Целта е намаляване на работещите в сивия сектор.

Бизнесът апелира това да бъде направено възможно най-бързо. В момента осигурителната тежест е 36 процента от работната заплата. Другата актуална тема – въвеждане на плосък данък, не бе в центъра на вниманието.

В края на дебата Станишев обяви, че правителството си поставя за близка цел намаляването данъците на физическите лица за хората с ниски и средни доходи и премахването на големите диспропорции при формирането на пенсии в зависимост от времето на пенсиониране.

Споделяне

Още от България