Преди да поискат оставката му кметът на Батак се скри с едномесечен болничен

Преди да поискат оставката му кметът на Батак се скри с едномесечен болничен

Кметът на Батак Петър Паунов си е пуснал отпуск и не се е появил на заседанието на Общинския съвет в града, на което бе ясно, че групата на ГЕРБ ще поиска оставката му, съобщи бТВ в петък.

Паунов е обвинен, че е променил собствеността на държавен имот край язовир "Батак" в общинска и го е продал за скромните 2400 лв. Това е нанесло щета на Министерството на земеделието, горите и храните, обясни Пламен Пантов, прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик.

Паунов управлява в града вече 12 години, избиран е 4 пъти с подкрепата на БСП. От партията обаче се разграничиха от него и обявиха, че от 4 години не е техен член - макар да са го подкрепили и на последния местен вот.

Заедно с тези обвинения дойдоха и редица други - общински съветници твърдят, че синът на Паунов Крум печели всички обществени поръчки в града. Това става чрез фирмата "Престиж-Паунов" ЕООД, чийто офис е на гърба на кметството, твърдят от града пред Нова телевизия.

По закон общинарите могат да се произнесат за оставката на кмета, ако той не изпълнява задълженията си 6 месеца. Сега Паунов е в едномесечен болничен.

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира пред телевизията, че когато става дума за доказани нарушения "няма БСП, няма ГЕРБ, няма Патриоти", а който е сгазил закона трябва да носи отговорност.

Хората искат да има възмездие, за да няма такива случаи, допълва той. Според него престъпленията не са по партии и по цветове, а са по хора. В отговор на коментар на водещата, че очевидно ГЕРБ си връща на БСП заради случая в Хасково, Гечев коментира, че не трябва да се гледа на случая в тази плоскост и замерването с кметове няма да доведе доникъде.

По-рано през деня подобна теза защити и депутатът от левицата Александър Симов. Пред Нова телевизия той коментира, че кметът е напуснал БСП през 2015 година и затова партията не може да му потърси отговорност.

Споделяне

Още от България