Преди смъртта си Березовски е трябвало да получи близо 300 млн. долара

Березовски и Аника Акверина

Малко преди смъртта си руският бизнесмен Борис Березовски е трябвало да получи, съгласно юридически документи, до 200 милиона паунда от инвестиционната си фирма, съобщава вестник "Сънди таймс".

В статията се уточнява, че сумата се основава на искане, изпратено до адвоката на покойния от юридически представители на руската авиокомпания "Аерофлот", които години се опитват да получат от Березовски дългове, възлизащи на десетки милиони долари.

"Изтеклата" електронна преписка и полицейска документация показва, че инвестиционната компания "Салфорд капитал партнърс", контролираща три офшорни тръста на Березовски, е трябвало да ликвидира активи между октомври 2012 г. и март 2013 г. с крайна цел да му предостави парични средства в обем около 300 милиона долара, пише британският вестник, позовавайки се на документи, с които се е запознал.

От публикацията не става ясно дали покойният магнат е получил тези суми и дали е очаквал това. Смята се, че бизнесменът, намерен мъртъв на 23 март, през последните месеци е преживявал затруднения (включително "клинична депресия") заради загубеното в Лондон дело срещу руския бизнесмен Роман Абрамович. Березовски е трябвало да плати милиони на адвокатите си. Освен това с решението си съдия Елизабет Глостър не само отхвърли иска на Березовски срещу Абрамович, но го и нарече "незаслужаващ доверие" свидетел.

Според Юрий Фелщински, приятел на покойния, той му признал, че му е било "много болно".

Впоследствие Березовски отново трябваше да се яви пред съда, вече като ответник. Съдеше го  бившата му жена Елена Горбунова, която имаше претенции към него за милиони. Двамата се разделиха през януари. Тя успя да издейства чрез съда замразяване на авоари на Березовски. Съдът наложи ограничения върху текущите разходи на олигарха. Според свидетели е бил подложен на финансов натиск.  През 2011 г. Березовски според британския печат е платил на втората си жена Галина Бешарова след бразкоразводния процес (също в лондонски съд) близо 300 милиона долара.

 "Сънди таймс" пише, че през последните шест години негова любовница е била 23-годишната сега студентка Аника Акверина.

Приятели на Березовски смятат, че сведенията за пари, които е трябвало да получи, поставят под съмнение версията, че се е самоубил. Те подозират, че е бил убит. Полицията обаче не смята, че в смъртта му е било замесено странично лице. Резултати от аутопсията показаха, че причината за смъртта съответства на версията за обесване. Патоанатомите не намират доказателства, че е имало насилие и борба.

Същевременно друг британски вестник – „Мейл он сънди” – пише, че Борис Березовски преди смъртта си не е давал писмени показания за британското разследване по делото Литвиненко.

През последните седмици от живота си той подготвял показания за коронерското дознание за смъртта на Александър Литвиненко. Председателстващият съдия Робърт Оуен му дал срок да представи писмени свидетелски показания до петък, 22 март. Тялото му беше намерено на следващия ден - събота, 23 март.

Березовски не е внесъл клетвената си декларация в съда, уточнява изданието. Адвокати на бизнесмена сега очакват инструкции от семейството как да постъпят с показанията. По-рано беше съобщено, че Березовски трябва да свидетелства на заседанието, насрочено за 2 октомври, с което ще започне основната част от разследването. Следващото подготвително заседание е насрочено за 30 април и ще се занимава с молбите за анонимност на свидетелите.

В англосаксонската правова система коронерът е съдебно длъжностно лице, което разследва обстоятелствата около смъртта и се произнася за причината. Ако се установи, че е криминална, делото се предава на наказателен съд.

Британските медии посочват, че смъртта на Березовски е поставила под съмнение бъдещето на дознанието по случая Литвиненко. Една от версиите, която адвокатите на Березовски искаха да бъде изключена, но съдия Оуен планираше да разгледа на първото заседание по същество през есента, е за съпричастието на олигарха към смъртта на бившия агент на КГБ, който работел за него, а впоследствие за британските и испанските специални служби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят