ГЕРБ:

Предизборният слоган на БСП се превърна в "Да върнем България на хората от ДС"

БСП и "Атака" да се откажат от ремонта на Закона за досиетата и да активират реформата на спецслужбите

Сн. БГНЕС

ГЕРБ поиска БСП и "Атака" да оттеглят предложението си за връщане на "чадъра“ върху висшите ДС-кадри в разузнаването, възстановявайки отменения параграф 12 в Закона за досиетата.

 

"Предизборният слоган на БСП се превърна в "Да върнем България на хората от Държавна сигурност", заяви от трибуната на Народното събрание Красимир Ципов от ГЕРБ в декларация от името на групата.

 

Този слоган бе формулиран още миналата седмица от журналиста от специализирания сайт за разкриване на архивите на Държавна сигурност Desebg.com Христо Христов, който коментира на пресконференция, че вместо да изпълни предизборното си обещание, БСП връща страната на хората от комунистическите служби.

 

Управляващите подкрепиха връщането на параграф 12, според който не се установява принадлежност към ДС за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година. Предложението бе вкарано в парламента от депутатите от БСП Младен Червеняков, Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов, Таско Ерменков от БСП и колегата им от "Атака" Явор Нотев.

 

"За нас, депутатите от ГЕРБ, това политическо действие на БСП и "Атака" не е нищо друго, освен преднамерена провокация към гражданското общество и демократичните процеси в България", каза Ципов.

 

В края на 2012 година въпреки острата съпротива на БСП и на някои кръгове в ГЕРБ, по времето на предишното управление с категоричната подкрепа на бившия вицепремиер Цветан Цветанов параграфът бе изваден от закона по предложение на тогавашните депутати от Синята Коалиция Иван Костов и Йорданов Бакалов.

 

"Връщането на параграф 12 от закона за досиетата показва и какви приоритети следва управляващата коалиция при "реформата" в сектора за сигурност. Поправката "Пеевски" и прикриването на истината за Държавна сигурност не е нищо друго, освен парад на зависимостите и провокация към демокрацията", заявиха от ГЕРБ.

 

Президентът Росен Плевнелиев също се обяви срещу връщането на параграф 12 и обяви, че ще наложи вето, ако Народното събрание приеме поправката в Закона за досиетата.

 

Ципов каза още, че на 30 май тази година от ГЕРБ са внесли четири проектозакона, регулиращи дейността на службите за сигурност, но вече пети месец не са придвижени по парламентарни комисии. Той призова управляващите да активират дейността си по тези закони.

 

Пакетът проектозакони за спецслужбите, който включва общ закон за националната сигурност и отделни законопроекти за НРС, НСО и военното разузнаване, бе подготвен преди извънредните парламентарни избори и дори мина през Консултативния съвет по национална сигурност към президента.

 

Сегашните управляващи обаче дадоха сигнали, че възнамеряват да лишат президента от правомощието му да назначава със свой указ шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и на Националната служба за охрана (НСО), а Плевнелиев обяви, че няма да позволи да бъдат отнети тези президентски правомощия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?