Предизвестен избор и на новия шеф на финансовия надзор

Номинираната от ГЕРБ Карина Караиванова е единственият кандидат за поста на Мавродиев

Карина Караиванова, сн:БГНЕС

Пореден ръководител на важен регулаторен орган ще бъде избран без никаква конкуренция, след като в сряда стана ясно, че единствената номинация за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) е зам.-финансовият министър Карина Караиванова-Ганозова, която е предложение на ГЕРБ.

Така управляващите следват модела за контрол, който вече бе приложен за Комисията за енергийно и водно регулиране, когато отново имаше само една номинация – тази на Иван Иванов, предложен от Реформаторския блок с благословията на ГЕРБ и избран на поста, както и съвсем наскоро с избора на нов председател на Комисията за защита на конкуренцията, когато отново състезанието беше само с един кон, тъй като единствената номинация бе на Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Съгласно процедурните правила за избор на нов шеф на КФН трябва да се направи проверка на единствения кандит за принадлежност към Държавна сигурност и да се насрочи изслушването на Караиванова първо в парламентарната бюджетна комисия, а след това и в пленарна зала преди да се гласува изборът ѝ.

В дневния ред на заседанието на бюджетната комисия, насрочено за четвъртък, не е вписана точка за изслушване на кандидата, но и за един ден не може да се извърши проверката за принадлежност към службите. Караиванова ще представи своята концепция за управление на финансовия надзор във вторник, за да бъде одобрено назначаването ѝ в сряда.

Караиванова ще има тежката задача под нейното ръководство да се проведат започналите на 15 юли стрес тестове за състоянието на пенсионните фондове и застрахователните дружества.

Тя е сравнително непознато име за широката аудитория. Завършва икономика през 1998 г. в Софийския университет, има редица специализации в чужбина. Работи във финансовото министерство от 2003 г., като почти цялата ѝ кариера преминава в дирекция "Национален фонд”, която отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС.

Други ресори на икономистката в момента са международните финансови институции и управлението на държавния дълг. За кратко – от декември 2012 г. до февруари 2013 г., Караиванова беше зам.-министър на финансите и в първия кабинет "Борисов”, след като предшественичката ѝ Боряна Пенчева влезе в управата на БНБ от квотата на президента.

Според предложилите я депутати от ГЕРБ тя отговаря на изискванията да заеме поста.

Предишният шеф на финансовия надзор Стоян Мавродиев, чийто мандат начело на регулатора бе белязан от редица скандали и изтече на 18 юни, преди време намекна,че може да бъде номиниран за втори мандат, но явно подкрепящите го ДПС и БСП са се отказали да го издигат, след като известно време стояха зад оставането му на поста до приключване на стрес тестовете.

Споделяне

Още от Бизнес