Предотвратен е атентат в Белгия, сравним с този в Париж

Снимка: ЕПА

Властите в Белгия са предотвратили предполагаем терористичен акт, сравним с този срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо” във френската столица Париж, съобщи в четвъртък вечерта БНТ.

Според първоначалните данни при акция в югоизточния град Вервие, недалеч от границите с Германия и Холандия са били ликвидирани двама или трима терористи.

Действията на местните служби са били насочени няколко души от арабски произход, завърнали се едва преди седмица от Сирия, където са се сражавали на страната на "Ислямска държава" (ИД).

Предполага се, че те са поддържали връзка с Амеди Кулибали, застрелян от френските специални части миналата седмица в Париж, след като взе заложници в еврейски хранителен магазин, предава БТА.

Кадри от мястото показват, че сградата, нападната от специалните части, гори. Свидетели разказват, че тя не е била евакуирана преди атаката. Задържан е и мъж от северноафрикански произход, който по-рано а заплашил с оръжие и с викове "Аллах акбар" пътници в метрото в столицата.

Прокуратурата уточни, че заплахата за нанасянето на терористичен удар в Белгия е била непосредствена. Очаква се в петък да бъдат съобщени допълнителни данни за предприетата специална операция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят