"Предпазлив оптимизъм" за изхода от срещата в Копенхаген

"Предпазлив оптимизъм" за изхода от срещата в Копенхаген
Генералният секретар на ООН изрази "предпазлив оптимизъм" за изхода от климатичната конференция в Копенхаген преди пристигането си в датската столица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Оставам оптимист, но предпазлив, заяви в неделя Бан Ки-мун. Трябва да изчакаме края на форума, за да видим дали 15-ата конференция на ООН за климата наистина иска да отправи послание за климатичните промени, добави той.

Първата работна седмица, която даде възможност да се постави едно начално проектоспоразумение на масата, е добър старт, каза генералният секретар. Фактът, че министрите и държавните ръководители се събират (в Копенхаген), е добър знак за важно предстоящо послание до всеки.

Бан Ки-мун пристига в неделя, когато министрите започнаха работа върху проектоспоразумение срещу глобалното затопляне, което се очаква да бъде завършено на 18 декември, за да влезе в сила от 1 януари 2013 г.

Макар това да е почивен за климатичната конференция в Копенхаген, министри на околната среда от над 40 страни се събраха в датското външно министерство за неофициални преговори върху съкращаването на вредните емисии и финансирането на бедните страни за справянето им с климатичните промени.

Досегашните ангажименти за ограничаване на емисиите на газове с парников ефект не покриват минимума, предложен в проекта за споразумение за предотвратяване покачването на температурите до опасно равнище.

Преди ден Европейският съюз, Япония и Австралия се присъединиха към критиките на САЩ към проектоспоразумението, в което се казва, че големите развиващи се страни са длъжни да ограничат парниковите газове, но само ако разполагат с външно финансиране. Богатите държави настояват развиващите се страни да ограничат емисиите независимо от това дали получават финансова помощ.

Индийският министър на околната среда Джайрам Рамеш отбеляза, че страната му (петият в света замърсител с парникови газове) няма да предложи по-голяма стойност от предлаганата сега за забавяне увеличението на емисиите си. Индия предложи да съкрати парниковите газове от промишлеността с 20 до 25 процента
към 2020 г.

Китай доброволно се ангажира да ограничи емисиите на въглероден двуокис, но не иска да бъде принуждаван да направи това чрез международното законодателство.

Демонстрациите по улиците на Копенхаген и по света продължиха. В неделя сутринта  датската полиция е задържала над 200 екоактивисти. Полицията спряла отправила се към пристанището на града неразрешена демонстрация  и извършила проверки на някои от участниците.

Полицаите от звената за борба с безредиците бяха повече от демонстрантите. При претърсването на камион, движещ се в началото на шествието, бяха открити болтови клещи и газови маски, каза говорител на копенхагенската полиция.

Само 13 от задържаните в съботните демонстрации 968 души са все още в ареста, съобщи полицията.

Църковните камбани в Копенхаген и из цяла Дания зазвъняха в неделя в подкрепа на усилията за спиране на климатичните промени.

Камбаните удариха 350 пъти, каквато според учените е безопасната концентрация на въглероден двуокис във въздуха - 350 части на милион.

В кампанията участват християнски църкви от цял свят - от остров Фиджи в Тихи океан до САЩ и Канада, посочи Националният съвет на църквите в Дания.

Литургия, посветена на климатичните промени, бе отслужена днес в копенхагенската катедрала от кентърбърийския архиепископ Роуан Уилямс, духовен водач на 77-те милиона вярващи от Англиканската църква.

Споделяне

Още от Greenpool