"Репортери без граници":

Председателят на ДАНС не трябва да е подслушвал журналисти

Председателят на ДАНС не трябва да е подслушвал журналисти

Новият председател на  ДАНС трябва да е човек, който няма навика да шпионира журналисти, се казва в позиция на  неправителствената организация "Репортери без граници".

Още през февруари 2009 г. в доклад на "Репортери без граници" се критикуват някои практики в ДАНС, в това число незаконно подслушване на телефони на журналисти. Във връзка с това организацията сега изразява загриженост, че все още не е назначен председател на агенцията, от която се очаква да се бори срещу корупцията и организираната престъпност.

"Настояваме българските правителство и парламент да отделят необходимото време, за да разгледат кандидатурите за председател на ДАНС. Не трябва да има и капчица подозрение, че новият шеф на агенцията е бил пряко или косвено замесен в шпионирането на журналисти, тъй като това би повлияло негативно върху работата на ДАНС", отбелязват от неправителствената организация.

"Още през февруари т.г. бившият премиер Бойко Борисов заплаши, че ще отвори досиетата на журналисти с оглед предоставяне на "допълнителни доказателства". Ако такива досиета наистина има, това трябва да бъде сторено, за да бъде възстановено доверието между журналистическата гилдия и институциите", коментират от "Репортери без граници".

Организацията настоява премиерът Пламен Орешарски да публикува записите от т.нар. операция ”Галерия". "Това е особено важно, тъй като всички аспекти на този случай трябва да бъдат трезво анализирани. Последните две правителства обещаха да публикуват записите, но никога не го сториха", казват в заключение от "Репортери без граници".

Прочулият се с аферата ”Галерия” по време на тройната коалиция Владимир Писанчев в момента е изпълняващ длъжността председател на ДАНС и е сред спряганите имена за постоянен шеф на службата. В рамките на скандалната разработка "Галерия" ДАНС е събирала неправомерно информация за хора, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.

Писанчев категорично отказва да коментира скандала, като преди седмица заяви лаконично, че за това оперативно дело можела да говори само прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?