Вътрешният министър Цветлин Йовчев:

Инструментите на МВР за борба с престъпността са в "тежко състояние"

"Прибързана оставка на правителството ще доведе до това, че можем да хвърлим държавата в хаос"

Йовчев с премиера Орешарски на заседанието на МС. Сн.: БГНЕС

Основните инструменти за ефективна борба с престъпността, с които разполага МВР, се намират в "тежко състояние". Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев на своя пресконференция след заседанието на Министерския съвет (МС) в сряда.

"Основните инструменти на специалните служби и на полицейските структури са секретните сътрудници, специалните разузнавателни средства, които могат да прилагат, и делата от оперативен отчет и разследвания, които те провеждат. В момента състоянието е тежко", заяви Йовчев, който премиерът Орешарски посочи като бъдещ силов вицепремиер.

По думите му в момента към всеки оперативен работник в МВР имало регистрирани "по малко от 1.5 сътрудници" и "по-малко от 1.5 дела".

"За ГДБОП (която премина в ДАНС – бел. ред.) ситуацията е още по-тежка – имаме повече оперативни работници, отколкото сътрудници, и по-малко дела. Когато нямаме изграден инструментариум, не сме в състояние да организираме ефективно противодействие на престъпността. Част от мерките ще бъдат насочени в тази посока", добави силовият министър.

Той коментира и работната си среща с главния прокурор Сотир Цацаров и и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев преди седмица, след която бе обявено, че Върховната касационна прокуратура започва пълна инвентаризация на разработките в службите.

"Към момента единствено за две или три дела имат готовност в рамките на месец-месец и половина да стигнат до такава фаза на реализация. Безспорно през последните години има успехи, включително по отношение на борбата с организираната престъпност. Тези успехи са в резултат на личните усилия на отделни служители или групи от служители", каза Йовчев.

Според него преминаването на ГДБОП в ДАНС, уредено със спешно прокараните от БСП и ДПС законови промени, няма да доведе до "никакво разместване и до никаква промяна в условията на работа на служителите в ГДБОП".

"Служителите ще запазят сградите, които ползват в момента, техническото оборудване, автомобилите, компютрите, информационните масиви и делата, които водят. Единствено ще бъде променена подчинеността на директора на ГДБОП – от министъра на вътрешните работи към председателя на ДАНС", обясни МВР шефът.

По повод предстоящия избор на шеф на ДАНС след отмененото злополучно назначение на поста на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, вътрешният министър увери, че "ще бъдат спазени и ще бъдат извършени всички необходими съгласувателни процедури". Добави и, че в момента се търсела подходяща кандидатура "сред професионалните среди". Името на Писанчев, станал известен покрай скандалната разработка "Галерия", се сочи като едно от най-вероятните.

"След като бъдат обсъдени широко професионални кандидатури, публично ще бъдат предложени на обсъждане. Предполагам, че това ще стане бързо", заяви още министър Йовчев.

Според него няма никаква връзка между избора на Пеевски и евентуална негова оставка, тъй като "по никакъв начин не съм участвал в това решение".

Йовчев реагира по подобен начин и на въпрос за масовите искания за оставка на целия кабинет "Орешарски", тъй като "решенията, които са необходими, за да удовлетворят очакванията на хората, са в програмата на кабинета".

"Прибързана оставка на правителството ще доведе до това, че можем да хвърлим държавата в хаос", коментира още вътрешният министър, уточнявайки, че МВР ще продължи да полага всички усилия, за да не ескалира напрежението по време на протестите "ДАНСwithme" в София.

 

"Благодаря на колегите, които работят по 12-18 часа и се справят изключително професионално със задълженията си. Искам да благодаря и на гражданите, които изолират всякакви групи, които се опитват да проявяват насилие. Ще разчитаме на тази помощ и в бъдеще. Полицията не е на политиците, тя е на гражданите и ще прави всичко само в интерес на гражданите. Имаме план какво да направим, работим, ще направим каквото е необходимо", обобщи Цветлин Йовчев.

 

По повод на факта, че заедно с правосъдния министър Зинаида Златанова все още нямат нито един назначен заместник, МВР-шефът лаконично коментира, че работи "трудно към момента", но се справял. "Имаме ясен план и ще го изпълняваме докрай", заключи Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?