Предсрочните избори в Сърбия ще са най-вероятно на 24 април

Александър Вучич

В Сърбия най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори на 24 април, съобщи сръбския премиер Александър Вучич.

Това каза той в ефира на телевизия РТС, но припомни, че датата на вота се насрочва от президента на страната.

Вучич каза, че до два дни правителството ще представи на президента на Сърбия Томислав Николич обосновано предложение за разпускане на парламента и насрочване на предсрочен парламентарен вот.

Изборите ще бъдат референдум за това дали Сърбия ще стане до 2020 г. съвременна и европейска страна или ще се върне в миналото, към вътрешните конфликти и лошите отношения в региона, каза Вучич.

Той подчерта, че не е готов да прави политически компромиси, за да остане на власт. Не ми минава през ума да сътруднича с десните партии, които биха поискали да се откажем от пътя към ЕС, нито с други, които говорят, че ние трябва да въведем санкции по отношение на Русия и да се върнем към времената на грабителската приватизация, каза Вучич.

Той посочи, че се нуждае от пълен четиригодишен мандат, за да извърши реформите, които ще поставят Сърбия твърдо на пътя на европейското членство, допълва ДПА.

Крайнодесен и антизападен националист по време на войните в бивша Югославия през 90-те години, Вучич премина към центъра през последните седем години и стана пламенен поддръжник на сръбското европейско членство, отбелязва ДПА.

Неговата Сръбска прогресивна партия сега доминира слабата и разпокъсана опозиция и се очертава като силен победител на предсрочните избори. Така тя ще повтори победата си на изборите от март 2014 г., когато спечели 158 места в 250-местния парламент. Тогава тя не получи само осем места, за да има абсолютно мнозинство, необходимо за приемането на ключови закони.

Следващите избори трябваше да са през 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?