Предстоящият медицински преглед на Тръмп даде повод за безкрайни спекулации

Предстоящият медицински преглед на Тръмп даде повод за безкрайни спекулации

Дойде време лекари да прегледат 71-годишния Доналд Тръмп, който има в края на седмицата запазен час във военна болница край Вашингтон.

Но и критиците, открито задаващи въпроси за умственото му здраве, и безусловните му поддръжници, заклеймяващи гнусните според тях нападки, ще останат разочаровани: медиците изглежда само ще регистрират теглото, кръвното и нивото на холестерола.

Човекът, който сам се нарече със странния израз "стабилен гений", няма изобщо да бъде подложен на психиатрична проверка.

Въпреки че в предизборната кампания личният му лекар Харолд Борнстейн увери - по-скоро във фолклорен, а не в научен стил, че Тръмп ще бъде "човекът в най-добро здраве, избиран някога за президент", въпросите остават.

Задава ги отново в полемичната си книга журналистът Майкъл Улф, който описва с най-черни краски бившия магнат от пазара на недвижими имоти и твърди, че приближените му се питат дали е способен да управлява.

Нищо не задължава стопанина на Белия дом да минава медицински преглед, нито да оповестява резултата. Но такава е традицията.

Правителството обеща Доналд Тръмп - най-възрастният президент в историята на САЩ, да последва примера на своите предшественици.

Въпросът предизвика бурни дебати през втория мандат на Роналд Рейгън - някои наблюдатели от 80-те се питаха не отслабват ли умствените му способности. Години след като напусна поста, той съобщи, че страда от болестта на Алцхаймер.

През 1994 г. бившият американски президент Джими Картър сам би тревога в списанието на Американската медицинска асоциация по повод "опасността" за САЩ, в случай че "неврологично заболяване" увреди способностите на някой държавен глава.

Но оттогава нещата нищо не се е променило.

Законопроект

Конгресменът демократ Джейми Раскин внесе през април законопроект за създаване на 11-членна комисия, включваща главно психиатри и невролози, която да се произнася, ако е необходимо, за психичното здраве на президента.

Той се позовава на 25-ата поправка в конституцията, ратифицирана през 1967 г., според която при неспособност на държавния глава управлява вицепрезидентът. Но текстът не посочва орган, овластен да проверява душевното здраве на лидера.

"Имаме нужда от такъв орган - не само за този президентски мандат, но и за всички бъдещи", обясни Раскин пред АФП.

"Авторите на 25-ата поправка са разбрали колко е опасно да имаме ограничено дееспособен президент, щом живеем в днешния ядрен век", изтъкна той.

"Включа ли телевизора или радиото, кипят дебати дали президентът е умствено здрав. Всъщност имаме нужда от процедура, в чиито рамки проблемът да се разглежда в случай на криза", добави политикът.

В сегашния конгрес с републиканско мнозинство, проектът няма как да бъде приет. Но може да отвори възможност за по-широки дискусии по темата.

Засега някои медии търсят специалисти, които да прегледат дистанционно 45-я президент на САЩ - монолозите му в Туитър, смайващите понякога жестове, моментните говорни нарушения дадоха повод за безбройни тълкувания - точни или не чак толкова, но винаги непълни.

"Журналистите пренебрегват най-елементарното си задължение, осланяйки се на психиатри, които не са разменили и дума с президента. Отвратително", възмутен заяви в понеделник Хоган Гидли, говорител на Белия дом.

Медицинският преглед на Доналд Тръмп в болница "Уолтър Рийд" е насрочен за петък.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?