Предупредили сме Турция и Гърция за наводненията

За високата вълна по река Марица и за критичното състояние на каскада Арда са предупредени двете ни южни съседки Турция и Гърция чрез външното ведомство, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) .

Активирана е и оперативната система за предварително информиране за очаквани рискове от разливи и наводнения. На 1 февруари са били изпратени писма до областните управители на територията на страната, до националното сдружение на общините, до дирекцията за пожарна безопасност и защита на населението към МВР и директорите на четирите басейнови дирекции, да предприемат спешни предварителни действия за провеждане на очаквани високи води през язовирите и речните русла.

 

Аналогично предписание е направено и до експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири. На 3 февруари екоминистерството е дало предписания да бъдат предприети мерки за освобождаване на обеми в язовирите от каскада Арда (Ивайловград, Студен кладенец и Кърджали) чрез работа на вецове и при необходимост чрез отваряне на основния изпускател.

 

През последното денонощие за по-голяма част от реките в Южна България се наблюдава покачване на нивата с до 50-60 см. Във водосборите на реките Арда и Върбица се наблюдава по-съществено покачване със 150-300 см. вследствие на значителните валежи и снеготопенето. В момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 кубически метра в секунда. Задържане или спадане на речните нива се наблюдава в Северна България и за Черноморските реки.

 

На много места в страната се очаква нивата на реките да се повишат, а в Рило-Родопската област, където има и активно снеготопене, се очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см. През предстоящата нощ е възможно на отделни места по теченията им да има частични разливи, информират от МОСВ.

 

Значителни валежи от дъжд ще има в Рило-Родопската област и Тракия - между 40 и 60 л/кв.м, в съчетание с продължаващо топене на старата снежна покривка. През нощта дъждът ще преминава в сняг почти навсякъде с изключение на Бургаско, но от сутрешните часове и там. Утре в страната се очаква допълнителна снежна покривка над 20-30 см. и умерени и силни източни, североизточни ветрове. Валежите ще отслабнат в сряда и до края на деня ще спрат.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?