Преговарящите за ядрената програма на Техеран работят по съвместен документ

Иран и групата "5+1" (петте постоянни държави членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) работят в Женева по текста на съвместен документ за ядрената програма на Техеран, съобщи ръководителят на германската делегация в преговорите Ханс-Дитер Лукас, цитиран от осведомителните агенции.

В рамките на международните преговори тази сутрин в един от модните хотели в Женева се проведе двустранна среща на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф. Срещата продължи около два часа, след което ръководителите на шестте национални делегации се събраха на съвместен брифинг, съобщи в профила си в "Туитър" говорителят на Аштън Майкъл Ман.

Графикът на срещите до края на деня все още не е ясен.

Поредният кръг преговори с Иран започна в сряда и трябва да приключи днес, но Майкъл Ман съобщи, че срещите ще продължат толкова дълго, колкото "е нужно за постигане на напредък".

По-рано иранският главен преговарящ Абас Арагчи заяви, че не е постигнат никакъв напредък вчера, във втория ден от преговорите, предаде Франс прес в петък.

"Няма напредък", каза Арагчи пред ирански журналисти в Женева. Той не съобщи подробности, но вероятно основните противоречия са свързани с претенцията на Иран, че има право да обогатява уран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят