Преговори между Кабул и талибаните пораждат надежда за мир в Афганистан

Преговори между Кабул и талибаните пораждат надежда за мир в Афганистан

Състоялите се през уикенда в катарската столица Доха неофициални преговори между представители на Кабул и талибаните са проява на нова готовност за водене на диалог и надежда за постигане на дългоочаквания мир в Афганистан, посочва американският в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Делегатите определиха преминалите при закрити врата разговори като важна първа крачка, която може до доведе до официални преговори след 13 години война и изразиха оптимизъм за свикване на нови такива преговори през юни.

Преди талибаните винаги настояваха за монопол във властта и отказваха да я поделят с някого. На тази среща имаше пробив. Представителите на талибаните заявиха, че в управлението на страната трябва да са представени различни хора и политически формации.

Това е безпрецедентно, казва цитиран от вестника участник в обсъжданията, близък до афганистанското правителство.

"Уолстрийт джърнъл" цитира и водача на делегацията на талибаните в Доха, Шер Мохамад Абас Станекзай, който оценява срещата като положителна и интересна, и отбелязва, че такива срещи ще съдействат за сближаването на страните и политическите позиции.

Наред с това всекидневникът подчертава, че талибаните продължават да отказват пряк контакт с афганистанското правителство, което не изпрати официална делегация в Катар. Неофициалните разговори продължиха дори когато талибаните отново потвърдиха позицията си, че за да има мир в Афганистан, всички чуждестранни войски трябва да напуснат страната, отбелязва вестникът.

Това е мярка за постигане на доверие, тъй като талибаните продължават да не вярват на афганистанското правителство, а властите - да не вярват на талибаните, казва цитиран от "Уолстрийт джърнъл" участник в разговорите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?