Преговорите между шиити и кюрди за новото иракско правителство зациклиха

Само дни преди първото заседание на новоизбрания иракски парламент, преговорите за съставяне на ново иракско правителство между кюрдските лидери и шиитския съюз не доведоха до резултат, съобщи Ройтерс в неделя. Първоначално агенцията информира за провал на разговорите, цитирайки висши представители от двете страни.

По-късно Ройтерс предаде, цитирайки иракският вицепрезидент Роуш Шауайс, че преговорите за сформирането на ново правителство между кюрдските и шиитските партии ще продължат, след като парламентът проведе първото си заседание в сряда.

Според Шауайс двете страни имат някои общи позиции, но те не са били достатъчни за постигането на споразумение. Той не уточни кои точки са им попречили да се споразумеят.

На първите свободни избори в страната, които се проведоха на 30 януари т.г., шиитският съюз получи мнозинство в парламента. То обаче не е достатъчно за сформиране на правителство, за което са необходими гласовете на две-трети от депутатите, заради което шиитите започнаха преговори с представителите на кюрдите, получили втори по големина резултат на изборите.

Неуспехът на двете страни да се споразумеят може да доведе Ирак до политическа криза и още повече да забави условията за подобряване на сигурността в страната, коментира Ройтерс, цитиран от БНР.

Ахмад Чалаби, лидер на една от шиитските партии, е участвал в разговорите, водени в северните кюрдски райони на Ирак. В събота той се е завърнал в Багдад и е съобщил, че срещата се е провалила и споразумение за правителство няма.

Кюрдски политици изказаха възмущение от това, че шииският съюз се опитва да хвърли върху тях вината за кризата. Вицепремиерът Бархам Салех, който е кюрд, заяви за телевизия Ал Арабия, че кюрдите са готови да дадат президентския пост на шиит, ако шиитите дадат премиерския пост на сунит.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?