Преговорите за членство на Сърбия в ЕС ще започнат най-късно през януари

Европейският комисар по разширяването Щефан Фюле заяви, че Европейската комисия още сега е готова за присъединителни преговори със Сърбия и те ще започнат  най-късно през януари, съобщи Танюг, цитирана от БТА във вторник. Фюле подчерта, че точната дата за началото на преговорите зависи от страните членки.

Няма съмнение, че ние сме готови, заяви Фюле на  конференция за разширяването на ЕС в Брюксел, организирана от неправителствената организация "Приятели на Европа".

Фюле посочи, че не може да навлиза в подробности за преговорната платформа на ЕС, но изтъкна, че Белград и Прищина с първото споразумение за нормализиране на отношенията, което бе подписано през април, са осъществили "исторически пробив" на пътя към Европа. Това е първото споразумение, а несъмнено ще последват нови, заяви Фюле в уводната си реч на форума. Фюле призна, че в процеса на разширяването има трудности, обяснявайки това с факта, че някои страни членки "не виждат широката картина".

Във Великобритания имаме пример как заради процеса на разширяване се промени становището спрямо ЕС, заяви комисарят. Той се спря на най-новите анкети, които показват нарастващия страх на британците от нашествие на румънци и българи.

Фюле говори и за другите страни кандидатки, като каза, че Албания тази година е постигнала  впечатляващ напредък, а снощи на срещата с лидерите на Босна и Херцеговина в Прага е имало "известно придвижване, по което още трябва да се работи".  Фюле похвали Черна гора, но добави, че напредъкът в  преговорите за правовия ред трябва да бъде съпроводен с напредък на терена, което в Черна гора не винаги става.

Еврокомисарят отбеляза, че страните членки от година на година отказват да започнат преговори с Македония въпреки препоръките на Европейската комисия. Не виждам много смисъл постоянно да предлагаме едно и също нещо, каза комисарят и добави, че страните членки трябва окончателно да решат какво трябва да се случи, за да може най-накрая да започнат преговорите с Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани