Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за преговори за членство със Сърбия

Катрин Аштън, Ангела Меркел и Херман ван Ромпой по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Лидерите на ЕС дадоха на Сърбия зелена светлина да започне до януари преговорите за членство в блока, предаде Ройтерс в петък и отбелязва, че решението възнаграждава Белград за споразумението от април за подобряване на отношенията с бившата си провинция Косово.

Лидерите на ЕС се съгласиха също Брюксел да започне преговори с Косово по т.нар. споразумение за стабилизиране и асоцииране - първа стъпка по пътя към евентуално членство в ЕС. Въпреки това въпросът за присъединяване на Косово засега не е на дневен ред в ЕС, тъй като 5 от страните членки не признават косовската независимост.

"Тези решения са непосредствен резултат от смелото споразумение, което Белград и Прищина постигнаха през април", каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който в понеделник ще пътува до двете столици.

Той съобщи още, че междуправителствената конференция между ЕС и Сърбия, на която ще бъде даден официален старт на преговорите за членството ѝ в съюза, ще бъде свикана "не по-късно от януари 2014 г.".

"Намираме се в исторически момент за Балканите и Европа като цяло", заяви Ван Ромпой на пресконференция. "Този исторически момент свидетелства, че европейският проект не е изгубил привлекателността си за народите на Европа", добави той.

Председателят на Европейския съвет отбеляза, че решенията за Сърбия и Косово са били взети в момент, когато Хърватия очаква да стане 28-ия член на ЕС и честити на Загреб присъединяването към блока на 1 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?