Преговорите за повторно обединение на Кипър се провалиха

Преговорите за повторно обединение на Кипър се провалиха

Преговорите за решаване на продължаващият над четири десетилетия конфликт в Кипър се провалиха, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от световните агенции.

"Изключително съм разочарован да ви съобщя, че въпреки ангажираността и решимостта на всички делегации и различните страни, Конференцията за Кипър приключи, без да се стигне до споразумение", заяви пред медиите Гутериш, цитиран от Франс прес.

Генералният секретар на ООН пристигна в Швейцария в четвъртък, за да окаже натиск на кипърските делегации да сключат споразумение, което отново да обедини острова в източната част на Средиземно море. Президентът на САЩ Майк Пенс им се обади по телефона, призовавайки ги да се възползват от историческата възможност. Островът беше разделен след инвазия на турската армия през 1974 г., припомня Ройтерс.

След близо седмица преговори в алпийския курорт Кран Монтана страните не успяха да преодолеят последните пречки. Гутериш обяви край на преговорите в 2 часа сутринта в петък, след драматични преговори, при които се стигна и до крясъци.

Споделяне

Още от Свят