Преговорите за правителство продължават извън прожекторите (обновена)

Очаква се през седмицата да се обсъдят имена на министри

Кирил Петков и Асен Василев, Снимка: Архив

Преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната" продължават и тази седмица в работен формат, но без да бъдат излъчвани на живо. Миналата седмица гражданите можеха да проследят дискусиите в 18-те работни групи между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", в които бяха обобщени безспорните политики, по които има единомислие, както и спорните въпроси, по които предстои да се търси съгласие или да бъдат отложени.

Очакванията са тази седмица да се обсъждат и кадрови въпроси, включително имена на министри.

Предстои и подписване на коалиционно споразумение. Борислав Сандов, който е съпредседател на "Зелено движение" (част от "Демократична България"), се надява това да стане до петък.

Преди първото заседание на новоизбрания парламент на 3 декември ще има политическа среща между ръководствата на преговарящите формации, на която ще бъде решено зад коя кандидатура за председател на парламента ще се обединят.

До този момент по време на разговорите е предложена само Ива Митева от ИТН. Митева бе председател на просъществувалите кратко два парламента това лято.

В коментар пред телевизия "България он ер" Борислав Сандов оцени като положителни преговорите за съставяне на правителство:

"Нямаше нито един скандал, нямаше остри нападки. Това смени огледално начина, по който се прави политика в България. Няма да е лесно да имаме коалиция с 4 формации, но това беше добро начало. Надявам се до петък да имаме подписано коалиционно споразумение. Предстои изчистване на всички спорни моменти".

"Не може да се обсъждат имена преди да сме завършили самото коалиционно споразумение. В сектор "Екология" и сектор "Туризъм" спорните моменти бяха по-малко. В някои други теми има малко повече - от 1 до 15%. Много мерки бяха предложени", каза още Сандов.

Владислав Панев, другият съпредседател на "Зелено движение", изрази оптимизъм, че в седмицата след 3 декември до голяма степен ще са ясни и съставът на правителството, и неговата програма.

На фона на колебанията в "Демократична България" дали обединението да участва със свои министри в бъдещ коалиционен кабинет, или да му осигури само парламентарна подкрепа, Панев даде да се разбере, че "Зелено движение" е "за" участие във властта.

Смятам за логично колегата Борислав Сандов да стане министър на околната среда и водите, коментира Панев пред БНР. Това е една добра кандидатура, каза Панев, но уточни, че в момента преговорите са на масата и не се правили договорки.

Избирателите така ни подредиха, че сме длъжни да направим компромис, всяка една от формациите, в определена посока, коментира той и добави: Успешните държави се управляват от такава амалгама от изявени, силни политически лица, които са и експерти в съответните области.

Новият бюджет за 2022 г. може да бъде приет през януари и това в никакъв случай няма да се отрази фатално на държавата, каза още Владислав Панев. По думите му не можем да затягаме коланите, когато икономиката не е толкова стабилна в поредица от кризи – здравна, енергийна и икономическа.

Самият Сандов не отговори директно на въпроса дали би заел поста на екоминистър. Каза, че ще изчака окончателното коалиционно споразумение и подчерта, че все още не са обсъждани имена на министри.

Междувременно лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова заяви, че първо трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики, а едва след това да се определи структура и персонален състав на правителството.

Подобна позиция Нинова отстояваше и в преговорите с "Има такъв народ" в предишния парламент, но след твърдия отказ на партията на Слави Трифонов да се подписва каквото и да е споразумение, Нинова склони на декларация с приоритети, докато накрая ИТН се отказа да внася кабинет.

От БСП съобщиха в понеделник, че ръководителите на работните им групи, участвали в преговори за правителство, са се събрали "Позитано" 20, за да обобщят и детайлизират постигнатото дотук.

"За нас на първо място е важно да бъдем социалният стълб в бъдещото управление и да защитим децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес", казва Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

Споделяне

Още по темата

Още от България