"Продължаваме промяната" успя да постигне консенсус за държавните финанси

Тегленето над 10 000 лв в брой да се докладва в ДАНС, предлага "Продължаваме промяната"

снимка БГНЕС

Настояването за поддържане на по-голям бюджетен дефицит на БСП очаквано срещна съпротивата на "Има такъв народ" и "Демократична България", които искат харчовете на държавата да бъдат озаптени в разумни граници още през следващата година. В събота четирите партии проведоха първите си разговори по темата за финансовата политика на страната.

Въпреки изначалните политически различия, партиите успяха да постигнат консенсус по множество ключови въпроси, а Асен Василев се показа като умел преговарящ, който успява да изглади противоречията между наглед непримирими политически опоненти.

Какво се прие

- В бюджета за догодина ще се заложи дефицит в рамките на 3.5-4.5%;

- Бюджетът ще се актуализира отново през юли2022 година;

- Минималната работна заплата щестане минимум 700 лв. през 2022 година по настояване на БСП, а след това ще се определя като процент от средната заплата;

- Мерките в подкрепа на бизнеса 60/40, 80/20 ще се запазят и адаптират;

- Максималният осигурителен праг се обвързва със средната заплата;

- Облекченията за деца остават. За 2022 г. се запазва настоящото семейно подоходно облагане, което предвижда приспадане на 4500 лв. от данъчната основа за всяко дете в семейството;

- ДДС остава с единна ставка, с изключение на секторите, които получиха намаление до 9% заради пандемията. През 2022 година ще има нов анализ;

- Прагът за задължителна регистрация по ДДС ще се увеличи до записаните в европейските правила 165 000 лв. В началото прагът се повишава до 100 000 лв, а максимумът ще се достигне през 2024 г.

- Бюджетът ще се актуализира през юли;

- Остава прагът от 10 000 лева разплащания в брой. Не се приема предложението на Асен Василев дивидентите задължително да се плащат по банков път;

- До пролетта ще бъдеотменена Наредба Н-18;

- Публичност на инхаус поръчките;

- Ще се търсят начини за засилване на контрола върху публичните предприятия, регулацията на финансовите пазари и на дейността на регулаторире

- Ще има голяма разяснителна кампанияпреди приемането на еврото;

- Данъкът върху лихвите и данък "уикенд" отпадна;

Споровете за държавните харчове

"Демократична България" има много общи виждания за финансите с тези на "Има такъв народ", каза по време на дебата икономистът Георги Ганев.

Според него държавният бюджет трябва да се стреми към балансиране, а харчовете на правителството не трябва да надхвърлят 40% от БВП като има стремеж за допълнително свиване. ДБ е против вдигането на данъците.

Водещият икономист на ИТН Любомир Каримански също изрично настоя държавният бюджет да не разпределя повече от 40% от БВП.

ИТН иска бюджетният дефицит през следващата година да бъде ограничен до 3.5% от БВП, като тази позиция се подкрепя от ДБ.

На този фон БСП настояваше за увеличаване на дефицита до 5% от БВП и поемане на още държавен дълг, което се оправдава с нуждите за подпомагане на гражданите и бизнеса по време на пандемията. Според Румен Гечев този дефицит за една година не би създало някакви проблеми.

"Продължаваме промяната" влезе в ролята на балансьор по въпроса за дефицита. В крайна сметка бе взето най-общо решение, че през 2022 година дефицитът трябва да е около 4%, но все пак може да е и повече, а до края на мандата на правителството трябва да бъде сведен до най-много 2%.

Социалните мерки

"Има такъв народ" и ДБ предлагаха въвеждането на необлагаем минимум, като спомената сума бе 500 лева. Това би струвало на бюджета около 1 милиард лева. Всички бъдещи партньори подкрепят семейното подоходно облагане.

Изказаните идеи включваха още отпускането на помощи спрямо броя деца в семейството, което трябва да адресира и демографската криза. Партията на Слави Трифонов искаше максималният осигурителен доход да е обвързан също със средната заплата, а не да е фиксиран.

Социалистите предлагаха въвеждането на семейно подоходно облагане като за всяко дете се предвиди помощ от 550 лв. годишно до навършването на пълнолетие.

Изненадващото предложение на БСП бе до навършване на 26 г. младежите да не плащат данък върху доходите си, за да бъдат задържани в страната. Отделно се настояваше за напълно безплатни детски градини и ясли за всички деца.

Друго предложения на БСП бе очаквано - 9% ДДС за лекарства и основни стоки. БСП иска минималната работна заплата да стане най-малко 700 лв, а след това да е около 50% от средната заплата за предходната година. "Продължаваме промяната" също подкрепяше идеята минималната заплата да е процент от средната, което скоро се очаква да стане принцип в целия ЕС.

Междувременно ИТН също предложи намаляване на някои ставки по ДДС, но няма конкретни предложения. Според партията намаляването на ДДС на храни от основната потребителска кошница ще доведе до изсветляване на бизнеса и два пример с хлебопроизводителите

Към еврото, но с разяснения

По време на дискусията ДБ обяви, че основната цел на България трябва да е влизането в еврозоната, но иска преди това да има информационна кампания, която да отговори на страховете на хората.

ИТН иска провеждането на разяснителната кампания за еврото изрично да се запише в коалиционното споразумение.

Финансов контрол

ДБ поиска пълен одит на дейността на Българската банка за развитие за поне 5 г. назад, за да се види кои кредити са обезпечени и кои са разсрочени. Настояваше се и за одит на несъстоятелността на КТБ. Преди два дни ДБ предложи извършване и на одит в енергетиката.

Идеите на "Продължаваме промяната" са насочени занапред. Една от тях е тегленето на суми над 10 хил. лв. в брой да се докладва на ДАНС. Идеите на Асен Василев от ПП включват сериозно затягане на контрола върху бизнеса. ПП настоява регистрираните по ДДС фирми всеки месец да подават информация към НАП за касовите си наличности и да съобщават за платените фактури по ДДС.

"Продължаваме промяната" лансира и старата идея за създаване на своеобразен черен регистър на некоректните фирми, които са изпълнявали обществени поръчки, за да бъдат избягвани от администрацията.

ПП повтори предложението за криминализиране на плащане на заплатите под масата, а ако това не се приеме, ще се настоява за налагане на глоби за фирмите. Предлага се още нередовните изпълнители на обществени поръчки да се вкарат в публичен регистър, така че никой възложител да не попада отново на тях.

Извън предложенията за затягане на бюджетната дисциплина за бизнеса, ПП е предвидила и прекратяване на безотчетните пари за депутатите.

"Този филм с безотчетните пари в парламента трябва да спре", коментира Асен Василев. Предложението вероятно ще бъде прието сравнително бързо заради опита на партиите да се харесат на избирателите от самото начало.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?