Преговорите за Приденстровието се възобновяват в София на 26 януари

Президентът на Молдова Владимир Воронин обсъди преговорите за Приднестровието със специалния представител на Държавния департамент на САЩ за конфликтите в Евразия и бивш американски посланик в Кишинев Рудолф Перин. Както съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на молдовския държавен глава, на срещата било изтъкнато, че е много важно всички участници в преговорите да обединят усилията си за скорошно решаване на приднестровския проблем по мирен път.

Преговорите за Приднестровието бяха прекъснати след отказа на Кишинев в последния момент да подпише предложения от Русия план за уреждане на въпроса, който предвиждаше федеративно устройство на републиката и легитимиране на руското военно присъствие.

Очаква се на 26 януари посредниците от ОССЕ, Русия и Украйна да се срещнат в София, за да договорят възобновяването на преговорите с участието на Русия, Украйна, ОССЕ, Молдова и Приднестровието. Както съобщи мисията на ОССЕ в Молдова, срещата в София била договорена с новия председател на организацията, българския външен министър Соломон Паси.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?