Преговорите за Сирия вървят трудно, напредъкът е нищожен

Посредникът на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими заяви, че вторият кръг от междусирийските преговори е започнал трудно и че напредък почти няма, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Началото на разговорите беше толкова трудно, колкото беше и в миналото", каза Брахими. "Но ще направим всичко по силите си, за да напреднем", увери той.

Брахими подчерта, че за да се постигне това, е необходимо сътрудничеството на двете преговарящи страни, както и много подкрепа отвън.

Едва утре Брахими ще обяви пред журналисти дневния ред на втория кръг от преговорите, започнали вчера в Женева. Международният пратеник ще докладва следващата седмица или по-късно пред Съвета за сигурност на ООН за постигнатия напредък.

Същевременно сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Мекдад каза, че между двете преговарящи страни трябва да бъде договорено съвместно изявление относно борбата с тероризма в Сирия. Само така ще има напредък в преговорите, посочи дипломатът. Мекдад поясни също, че правителствената делегация ще обсъжда Женевското комюнике от юни 2012 г. точка по точка, но приоритет трябва да остане борбата с тероризма в Сирия.

Представители на сирийското правителство и на опозицията се срещнаха лице в лице във вторник и почетоха с едноминутно мълчание паметта на убитите в 3-годишната война в страната, съобщи Ройтерс. Преди това специалният представител на ООН и на Арабската лига разговаря поотделно с двете сирийски делегации.

Според ИТАР-ТАСС сирийската опозиция е представила в Женева документ, в който се набелязват пътища за политическо решение на 3-годишния военен конфликт. Правителствената делегация обаче е отхвърлила предложенията в него. Препъникамък на преговорите са дълбоките различия между двете страни за ролята на Асад в преходното правителство. Режимът изобщо отказва да обсъжда въпроса за неговото отстраняване, докато опозицията не вижда никаква роля за човека, чието семейство управлява Сирия от повече от 40 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят